Crna Gora u italijanskoj presudi Subotiću: Raj za šverc i kriminalce

Đukanovićev slučaj arhiviran je u maju 2009 - Ansa tvrdi zbog diplomatskog imuniteta
66 pregleda 15 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Savo Prelević
Milo Đukanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 19.01.2014. 15:58h

“Crna Gora je, cijelu deceniju pod vladom Mila Đukanovića, bila raj za šverc, obezbjeđivala nekažnjivost kriminalcima i garantotvala snabdijevanje krijumčarenom robom iz priobalnih logističkih baza kao što su Bar, Kotor i Zelenika”, piše u presudi sudije Suzane de Feliče čiji je dio juče objavila italijanska štampa.

Iako je presudom iz februara 2013. godine sud u Bariju oslobodio srpskog biznismena Stanka Subotića, navodeći da “nije počinio zločin”, ocjena suda o kriminalnom ambijentu u Crnoj Gori, dobila je prostor u italijanskim medijima, nakon što je agencija Ansa objavila dio presude.

Subotić je bio optužen za kriminalno udruživanje u cilju pranja novca i šverca cigareta, kao dio procesa koji se bavio navodnim švercom u Pulji, nakon kojeg su milioni završili u Švajcarskoj, na Kipru i u drugim poreskim rajevima.

Ovaj proces je rezultat istrage tužioca Đuzepea Šelzija protiv bivšeg predsjednika i sadašnjeg premijera Crne Gore Mila Đukanovića i bivšeg ministra finansija Miroslava Ivaniševića.

Ivanišević je oslobođen optužbi u maju 2010. Đukanovićev slučaj arhiviran je u maju 2009 - Ansa tvrdi zbog diplomatskog imuniteta, a Đukanovićeva odbrana zbog manjka dokaza.

“Povezanost Đukanovića sa opasnim italijanskim kriminalcima i švercerima i zaštitu koju im je devedesetih garantovala crnogorska policija”, piše u presudi, “ jasno je pokazala istraga koja je uključivala i prisluškivanje i izjave različitih aktera iz viših nivoa raznih djelova kartela”.

Bonus video: