Kablovsku TV ima čak 76 odsto domaćinstava

Prema izvještaju AEM-a, zabilježen je pozitivan trend u kretanju broja korisnika usluga distribucije radio i TV programa u odnosu na kraj septembra, za 2,27 hiljada
61 pregleda 3 komentar(a)
daljinski upravljač, Foto: Shutterstock
daljinski upravljač, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 18.01.2014. 13:26h

Broj priključaka za distribuciju radio i televizijskog (TV) programa preko različitih platformi porastao je u četvrtom kvartalu prošle godine 1,55 odsto u odnosu na kraj septembra, saopšteno je iz Agencije za elektronske medije (AEM).

Prema izvještaju AEM-a, zabilježen je pozitivan trend u kretanju broja korisnika usluga distribucije radio i TV programa u odnosu na kraj septembra, za 2,27 hiljada.

Broj domaćinstava koji su se odlučili da koriste jednu od alternativnih platformi za distribuciju radio i TV programa (KDS/MMDS/IPTV/DTH) bilježi i dalje rast i iznosi 76,34 odsto.

Tražnja za uslugama distribucije radio i TV programa razlikuje se u zavisnosti od regija Crne Gore, pa je u odnosu na broj domaćinstava tražnja najveća u primorskoj regiji, čak 95,62 odsto

Mobilni operator, kako se dodaje, u posljednje kvartalu je ostvario učešće od 0,21 odsto.

Tražnja za uslugama distribucije radio i TV programa razlikuje se u zavisnosti od regija Crne Gore, pa je u odnosu na broj domaćinstava tražnja najveća u primorskoj regiji, čak 95,62 odsto. Slijedi središnja regija sa 82,2 odsto i sjeverna regija u kojoj 48,38 odsto domaćinstava koristi usluge operatora“, precizira se u saopštenju.

Posmatrajući navedene podatke sa aspekta primarne tehnologije koju domaćinstva u pojedinim regijama koriste za prijem radio i TV programa, dolazi se do zaključka da je u sjevernoj regiji zemaljski, odnosno analogni prijem radio i TV programa još dominantan,a li je prisutan trend povećanja broja korisnika usluga distribucije radio i TV programa.

Cijene pretplate blago rasle

U posmatranom periodu prosječna cijena osnovnog paketa je iznosila 10,19 eura, odnosno najviše 11,14 eura, a najniže 8,09 eura.

"U odnosu na decembar 2012. godine, ta cijena je porasla 0,76 eura, odnosno 8,06 odsto“, navodi se u saopštenju.

U osnovnom paketu korisnicima je dostupno, u prosjeku, 76 televizijskih kanala, odnosno najviše 101, najmanje 29. Pet operatora nemaju u osnovnoj ponudi radijske kanale, dok preostala dva operatora svojim korisnicima nude četiri, odnosno 14 radijskih kanala.

Saglasno izdatim odobrenjima, pravo da distribuira radio i televizijske programe u odobrenoj zoni servisa ima osam operatora i to četiri kablovska, po jedan MMDS, IPTV i DTH i mobilni operator koji nudi uslugu pristupa AVM sadržajima posredstvom javne mobilne elektronske komunikacione mreže neodređenom broju korisnika u odobrenoj zoni servisa.

Bonus video: