Oštećene zidine stare džamije Haverića u Golubovcima

"Pozivamo sve nadležne organe, da otkriju, uhapse i po zakonu kazne počinioce ovog gnusnog djela, i da zaštite ovaj kulturno-vjerski objekat od daljeg urušavanja i napadanja"
327 pregleda 4 komentar(a)
džamija Haverića, Foto: Monteislam.com
džamija Haverića, Foto: Monteislam.com
Ažurirano: 18.01.2014. 08:10h

Nepoznati počinioci oštetili su zidine stare Haverića džamije u Golubovcima, saopšteno je iz Islamske zajednice u Crnoj Gori.

"Oštećen je natprozorni dio drvenom motkom koja je, nakon obijanja gornjeg dijela prozora, bačena na lice mjesta", navodi se u saopštenju.

Iz Islamske zajednice su podsjetili da je ta džamija prošle godine očišćena, a susjedno muslimansko groblje donekle uređeno.

Oni su oštro osudili rušenje starih zidina džamije i to, kako su saopštili, smatraju narušavanjem multikonfesionalnog sklada u Crnoj Gori.

"Zato pozivamo sve nadležne organe, Upravu policije, Glavni grad, Ministarstvo kulture i Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, da otkriju, uhapse i po zakonu kazne počinioce ovog gnusnog djela, i da zaštite ovaj kulturno-vjerski objekat od daljeg urušavanja i napadanja", navodi se u saopštenju.

Navodi se da je glavni imam u Podgorici prošle godine razgovarao sa predstavnicima Gradske opštine Golubovci kojima je predložio da se džamijski harem i groblje ograde "kako ne se ne bi desilo ovo što se danas desilo".

"Očigledno da za to sa njihove strane nijesmo našli razumijevanja", naveli su iz Islamske zajednice.

Oni su podsjetili da od tri podignute džamije u Zeti danas postoje jedino ostaci džamije Haverića u Goričanima:

"Džamija je porušena prije pola vijeka, ali ne usljed rata, i u takvom stanju ostala je sve do današnjih dana. Obodni zidovi džamije su ostali, mada sa vidnim oštećenjima i napraslinama. Jedino je mihrab ostao potpuno sačuvan i neoštećen".

Bonus video: