Zavod za školstvo: Naši su đaci zadovoljni

Na čelu liste najgorih škola sa najnesrećnijim učenicima su Katar, Argentina, Kipar i Grčka, a slijede Slovačka, Rumunija i Tunis.
0 komentar(a)
OŠ Sutjeska, đaci, škola, Foto: Vesko Belojević
OŠ Sutjeska, đaci, škola, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 17.01.2014. 19:11h

Crnogorski učenici, osim po lošim rezultatima iz matematike, čitalačke i naučne pismenosti na PISA testiranju, u međunarodnim krugovima postaće prepoznatljivi i kao jedni od najnesrećnijih u svijetu.

Tako je pokazalo istraživa - nje Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), koja je upoređivala rezultate ankete školaraca na pitanje da li se osjećaju srećno u školi, sa posljednjim rezultatima PISA testiranja za 65 država .

Na nepopularnoj listi najgorih škola sa najnesrećnijim učenicima Crna Gora osmo mjesto dijeli sa Rusijom.

Sa druge strane, iz Zavoda za školstvo podsjetili su da su 2012. godine radili reprezentativno istraživanje o položaju učenika u školi, te da shodno njegovim rezultatima mogu zaključiti da su učenici u velikoj mjeri zadovoljni obrazovnim ustanovama.

"Jedan od aspekata istraživanja je bio da se utvrdi koliko su učenici zadovoljni predmetima i sadržajima koji se uče, metodama učenja, atmosferom na času, pravednošću ocjenjivanja, uvažavanjem mišljenja učenika, podrškom koji učenici imaju od škole i nastavnika, uslovima i opremljenošću, udžbenicima, učešćem u donošenju odluka u školi i bezbjednošću u školi. Na pitanje koliko su zadovoljni školom, učenici osnovne ško - le su odgovorili da su uglavnom zadovoljni, a više od polovine učenika gimnazije je zadovoljno bezbjednošću, atmosferom u školi i predmetima. Većina učenika je zadovoljna udžbenicima, podrškom koju dobija, uvažava - njem mišljenja i metodama učenja", kazali su iz Zavoda, na čijem je čelu Pavle Goranović.

Istraživanje OECD-a kaže da je Crna Gora na dnu tabele (foto: buzfeed.com)

U istraživanju je učestvovalo 1.533 učenika završnih razreda iz 57 osnovnih i srednjih škola, iz svih krajeva države.

Na čelu liste najgorih škola sa najnesrećnijim učenicima su Katar, Argentina, Kipar i Grčka, a slijede Slovačka, Rumunija i Tunis.

Najbolje škole sa najsrećnijim učenicima u svijetu, prema istom istraživanju, su u Singapuru, Tajvanu, Švajcarskoj i Hong-Kongu, kao i u Lihte n štajnu, Šangaju, Japanu, Islandu i Vijetnamu.

Najsrećniji učenici su u Indoneziji, dok su najnezadovoljniji u Južnoj Koreji.

Testove su najbolje radili učenici iz Šangaja, Kina, dok su najgori bili Peruanci. Iz Ministarstva prosvjete juče nije bilo moguće dobiti komentar na rezultate istraživanja.

Bonus video: