Ulcinj: Krava osam dana umirala pored puta

Članovi Arke i opštinske službe uspjeli da izvuku, ali ne i da spasu povrijeđenu životinju
134 pregleda 7 komentar(a)
Arka Montenegro, spasavanje krave u Štoju, Foto: Facebook
Arka Montenegro, spasavanje krave u Štoju, Foto: Facebook
Ažurirano: 15.01.2014. 15:39h

Članovi NVO ”Arka Montenegro” uspjeli su da izvuku kravu koja je osam dana ležala povrijeđena pored puta, i zbrinu je kod novog vlasnika, ali su povrede bile teške i dugo nezaliječene da je veterinari nijesu mogli spasiti.

Krava je pošto je udarilo vozilo ležala pored puta u ulcinjskom naselju Štoj, a akcija izvlačenja izvedena je proteklog vikenda, nakon što su članovi NVO “Arka Montenegro”, koja djeluje na cijeloj teritoriji Crne Gore, a čije je sjedište u Budvi, na društvenoj mreži Fejsbuk, vidjeli objavu o povrijeđenoj životinji.

Izvlačenje je trajalo pet sati, poslije čega je krava udomljena na sigurnom, ali je na kraju uginula.

Akciju je pokrenula rukovodilac područne jedinice te NVO u Ulcinju Marina Čađenović, uz površku izvršne direktorke Darinke Daje Ljubiša, koje su alarmirale sve opštinske službe, a koje su im se, kažu, odmah odazvale u pomoć.

Mještani izbjegavaju da nakon nesreće snose troškove oštećenja vozila, dođu, skinu oznake sa uva nastradalih životinja ili čak sijeku uvo, kako se ne bi znalo kome pripadaju, rekla je Darinka Ljubiša

Rekla je da se mještanin sela Gorana Redžo Vučić sam ponudio da udomi kravu i da je liječi o svom trošku.

“Veterinar Čedo Zamirov je došao i pružio pomoć, bez ikakve nadoknade. Zamirov je rekao Vučiću da je bolje da kravu zakolje jer će umrijeti za sat-dva, ali on nije htio ni da čuje. Pokušao je da je spasi, ali nijesmo uspjeli”, ispričala je Ljubiša.

Poslije ovog slučaja Ljubiša je ponovo upozorila na problem nesavjesnih građana koji stoku puštaju na ispašu bez nadzora.

“Zbog toga se ovakve nesreće vrlo često događaju, čak i sa smrtnim ishodom po ljude. Vlasnici izbjegavaju da nakon nesreće snose troškove oštećenja vozila, dođu skinu oznake sa uva nastradalih životinja ili čak sijeku uvo, kako se ne bi znalo kome pripadaju”, navela je Ljubiša.

Kaznite vlasnike

Predstavnici NVO “Arka Montenegro” uputili su nakon slučaja u Štoju otvoreno pismo predsjedniku SO Ulcinj i načelniku Komunalne policije da se „na nivou grada, kao i na cijeloj teritoriji opštine, hitno sprovedu zakonske mjere kažnjavanja svih nesavjesnih vlasnika krupnih domaćih životinja, koji se već godinama, oglušuju o zakonske propise“.

Bonus video: