Osam godina borbe protiv konflikta interesa: Tigru rastu zubi ali još ne grize

Godinama se Komisija bavila ukorima i javnim opomenama lokalnih službenika, dok su oni sa zvučnim imenima bili amnestirani
4 komentar(a)
pare, Foto: Shutterstock
pare, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 11.01.2014. 21:35h

Kad u Crnoj Gori kažemo konflikt interesa- mislimo Slobodan Leković! Otkad je 2005.godine formirana Komisija za sprečavanje sukoba interesa, Leković je na njenom čelu sa zakonskim zaduženjem da se stara o tome da kod funkcionera privatni interes ne prevlada nad javnim.

Međutim, godinama se Komisija bavila ukorima i javnim opomenama lokalnih službenika, dok su oni sa zvučnim imenima, poput Mila Đukanovića i Svetozara Marovića bili amnestirani od odgovornosti kada je utvrđeno da se nijesu pridržavali Zakona o sprečavanju sukoba interesa. Za njih je uvijek postojala “rupa” u tumačenju zakona.

Kada su “Vijesti” još prije nekoliko godina otkrile da premijer nije evidentirao svu porodičnu imovinu, odnosno da je, kako je tada objasnio, “zaboravio da prijavi” da je njegov brat Aco Đukanović poklonio brataniću Blažu poslovni prostor u Vektri od 412 kvadrata (koji sada koristi Prva banka), Leković je premijeru progledao kroz prste.

Za zaborav nije ni javno opomenut, pa mu je dozvoljeno da naknadno ispravi grešku.

Opširnije čitajte u štampanom izdanju "Vijesti nedjeljom" od 12. januara

Bonus video: