2013. u PG: Bez mnogo crvenih vrpci, srušen hotel, održan Prajd, osveštan hram

2013. građani će je pamtiti i po međuvjerskoj netrpeljivosti u Malesiji, otvorenom sukobu SDP-a sa gradonačelnikom, poplavama
122 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 31.12.2013. 17:58h

Raspisivanje tendera za izgradnju kolektora, nezakonito rušenje kultnog hotela „Crna Gora”, prva Parada ponosa i osveštanje Hrama Hristovog vaskrsenja samo su neki od događaja koji su obilježili kriznu 2013. godinu

Građani će je pamtiti i po međuvjerskoj netrpeljivosti u Malesiji, neodržavanju najavljenog referenduma za samostalnost Gradske opštine Tuzi, otvorenom sukobu SDP-a sa gradonačelnikom Miomirom Mugošom, poplavama, rekonstrukcijom Kraljevog parka, ali i gostovanju fudbalske reprezentacije Engleske...

KOLEKTOR od 60-ak miliona eura

Koncem godine raspisan je tender za izgradnju kolektora, čija je vrijednost procijenjena na 60 miliona eura. O važnosti i neophodnosti kolektora možda najbolje svjedoči procjena nadležnih da je svega 2.500 kuća, od ukupno oko 25.000 koliko ih ima u Podgorici, priključeno na kanalizaciju.

I laiku je jasno kako to utiče na zagađanje, pogotovo podzemnih voda, a samim tim i na ekosisteme Morače i Skadarskog jezera.

Čak i ako posao bude tekao kao po loju, glavni grad će, međutim, još nekoliko godina biti bez kolektora.

NAGRADA za rušenje „Crne Gore”

Početak vrelog avgusta obilježilo je nezakonito i nenajavljeno rušenje još jednog simbola nekadašnjeg Titograda - hotela „Crna Gora. Ulica slobode bila je u oblaku prašine nakon što je investitor, vlasnik preduzeća “Normal company” Žarko Burić, srušio hotel 7. avgusta.

Javnost je bila zaprepašćena rušenjem kultnog hotela, izgrađenog još 1953. godine, tim prije što ta mogućnost nikada nije javno ni pomenuta u sklopu izgradnje novog “Hiltona”.

Nadležni su konstatovali da je “Crna Gora” srušena nezakonito i naložili Buriću da je dužan da sve vrati u prvobitno stanje. Investitor je, međutim, krajem novembra porušio i stubove koji su “preživjeli” u avgustu, ali i cijelu terasu kafane nekadašnjeg hotela.

U Upravi za inspekcijske poslove novo rušenje su doživjeli kao pokušaj da se “konzerviraju” stubovi, pa nije ni čudo što je Burić za rušenje dobio i nagradu - njegova kompanija proglašena je najboljom u 2013. godini u oblasti turizma, u izboru Turističke organizacija Podgorica.

Zvanično je pojašnjeno da je nagradu zaslužio jer je u Podgoricu doveo “Hilton”, renomirani svjetski brend.

EKOLOŠKA katastrofa u park-šumi

Nekoliko stotina stabala bora posječeno je tokom ljeta u park-šumi u naselju Zelenika, a da nadležni praktično ništa nijesu ni znali o tome, sve dok “Vijesti” u septembru nijesu upoznale javnost o neviđenom divljaštvu.

Do danas nije zvanično saopšteno kolika je šteta pričinjena u park-šumi, ni ko je odgovoran za sječu više stotina borova.

MUGOŠA, kampanja i SDP

Poprilično učmalu 2013. godinu, kada je riječ o politici, krajem jeseni malo je razdrmao Mugoša, očito započevši kampanju za predstojeće lokalne izbore.

Iako nije poznato da li će DPS gurnuti aktuelnog gradonačelnika u još jednu izbornu trku, Mugoša je još ljetos započeo bizarnu akciju “Evidentiramo - rješavamo”, s ciljem da “anketari” zakucaja na vrata svih domaćinstava.

Jasno je, međutim, da ni sam Mugoša nije načisto da li će biti nosilac liste, ali što više zagazi u kampanju - veće su šanse da se to ponovo i desi.

On je u više navrata odbio da odgovori da li će se ponovo kandidovati za gradonačelnika, istakavši svaki put da to zavisi prije svega od njega, ali i DPS-a.

Godinu je svakako obilježio i jasan stav SDP-a o Mugoši.

“SDP izlazi na lokalne izbore za nekoliko mjeseci da bi srušio Mugošu i njegovu političku korupciju”, saopštio je predsjednik kluba odbornika Đorđije Suhih, istakavši da se nada da će se konačno otvoriti mogućnost Mugošine “koalicije” sa pravosudnim organima.

Najzanimljivije je, ipak, bilo u Malesiji, gdje nije održan obećani referendum o samostalnosti Gradske opštine Tuzi. Predsjednik Frano Ljuljđuraj pokazao je da je čovjek od riječi, podnijevši ostavku nakon što je postalo jasno da nema ništa od referenduma. Predomislio se, međutim, nakon insistiranja partije da ostane.

Mugoša je nedavno najavio da će, nakon novogodišnjih praznika, održati sastanak sa predstavnicima svih albanskih partija, kako bi se, kroz promjenu Zakona o glavnom gradu i o finasiranju lokalnih samouprava, došlo do opštine Tuzi.

Po tom modelu, Tuzi bi upravljale budžetom za plate zaposlenih u administraciji i određivale infrastrukturne prioritete, ali bi ostale dio podgoričke opštine.

Mnogi smatraju da DPS ne bi imao šta da traži na predstojećim lokalnim izborima bez glasova iz Malesije.

GROBLJE i vjerska netrpeljivost

Pored razočaranosti zbog neodržavanja referenduma, u Malesiji je na vidjelo izbila i vjerska netrpeljivost.

Sve je kulminiralo 22. marta, kada je policija pendrecima prokrčila put porodici katoličke vjeroispovjesti da tijelo pokojnice unese u kapelu, na groblju u Dinoši. Mještani su odgovorili psovkama i kamenicama, ali i obećanjem da neće glasati za DPS, ogorčeni postupkom policije i Mugošinom ocjenom da je blokada groblja primitivizam i anticivilizacijski čin, neshvatljiv za svako ljudsko biće.

OSVEŠTANJE Hrama

Saborni Hram Hristovog Vaskresenja, građen dvije decenije, osveštan je u oktobru, u okviru obilježavanja 1.700. godišnjice Milanskog edikta. Osveštanje je pratilo više hiljada ljudi, a samo dio njih je uspio da uđe u Hram.

PARADA i huligani

Prva Parada ponosa, održana 20. oktobra, bila je izgovor za neviđeno divljanje huligana na gradskim ulicama. Policajci iz svih gradova uspjeli su da zaštite nekoliko desetina učesnika Prajda koji je organizovala NVO “Queer Montenegro”, ali ne i da u potpunosti zaustave rušiteljski pohod huligana. Iz Glavnog grada je saopšteno da je pričinjena šteta od više od 20 hiljada eura, ali je ona sigurno bila i veća jer je uništena i privatna imovina. Huligani su lomili sve pred sobom, a kamenicama je zasuta i redakcija “Vijesti”.

ENGLEZI pod Goricom

Neviđena euforija i interesovanje vladalo je uoči dolaska engleske fudbalske reprezentacije na utakmicu koja je odigrana 26. marta u okviru kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo. Mnogi su se tih dana ponovo sjetili istočne tribine, čiju gradnju je davno obećao Mugoša.

POLA grada pod vodom

Petnaestak dana prije dolaska Runija i ekipe, više djelova grada bilo je pod vodom usljed obilnih padavina. Pričinjena je velika materijalna šteta i podneseno na stotine zahtjeva za odštetu, ali javnosti nije poznato koliko novca je isplaćeno po tom osnovu

KRALJEV park i stanovi

U godini u kojoj se crvena vrpca rijetko presijecala, Mugoša je otvorio rekonstruisani Kraljev park. Novac je obezbijedila vlada Azerbejdžana, a gradonačelnik je Kraljev park ocijenio kao djelo glavnog grada, a srušenu “Crnu Goru” kao “nedjelo onih koji su to napravili”. Pred parka, useljene su i dvije zgrade - za socijalne slučajeve i penzionere, i konačno završena Momiška škala.

Galerija

Bonus video: