HRA: Apel Vujanoviću da ne proglasi tri člana Tužilačkog savjeta

Oni u pismu navode da očekuju od Vujanovića da postupi u skladu s odgovornom dužnosti
71 pregleda 1 komentar(a)
Filip Vujanović, Foto: Boris Pejović
Filip Vujanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 25.12.2013. 16:46h

Akcija za ljudska prava (HRA) je danas uputila pismo predsjedniku države Filipu Vujanoviću u kome su apelovali na njega da ne proglasi tri člana Tužilačkog savjeta koje je, po njihovom mišljenju očigledno nezakonito, izabrala Konferencija tužilaca.

Tužioci Veselin Vučković, Petar Kapuci i Miljana Radović, bili su članovi Tužilačkog savjeta i u prethodnom mandatu savjeta, a Zakon o državnom tužilaštvu izričito zabranjuje da se članovi savjeta biraju uzastopno, prije nego što protekne najmanje 4 godine od isteka prethodnog mandata.

"Odluka kojom bi imenovani bili ponovo proglašeni za članove Tužilačkog savjeta, po treći, odnosno drugi put uzastopno, bila bi izvjesno suprotna članu 85, stava 2 Zakona o državnom tužilaštvu (Sl. list RCG br. 69/03 i Sl. list CG br. 40/08, 39/11 i 46/13), koji glasi: “Članovi Tužilačkog savjeta iz reda državnih tužilaca i uglednih pravnika mogu biti ponovo birani za člana Tužilačkog savjeta po isteku četiri godine od prestanka prethodnog mandata u Tužilačkom savjetu.”", navodi se u saopštenju Akcije za ljudska prava.

Oni u pismu navode da očekuju od Vujanovića da postupi u skladu s odgovornom dužnosti tako "da zaštite zakonitost i odbijete da proglasite kandidate, koji bi u suprotnom postali članovi ovog tijela uzastopno po treći, odnosno drugi put, uprkos i slovu i cilju izričite zakonske odredbe."

Bonus video: