Crna Gora je raj za karikaturu

„Sve se improvizuje. Malo toga vidim profesionalnog i iz toga, naravno, nastaju karikature. Mnogi potezi naših funkcionera su ili sumnjivi, ili smiješni"
304 pregleda 2 komentar(a)
Goran Šćekić, Foto: Privatna arhiva
Goran Šćekić, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 23.12.2013. 08:40h

Crna Gora je raj za karikaturu, kaže Goran Šćekić. A rajem je, dodaje, čini to što se u državi malo toga radi po planu i programu, projektima, analizama.

„Sve se improvizuje“, kaže on. Upravo je improvozacija bila glavna tema kojom je, ilustrujući je karikaturama, Goran Šćekić protekle sedmice tvitovao sa naloga @cgtvituje, u okviru projekta „Crna Gora na Tviteru – uključi se u promjene“.

Šćekić već 14 godina crta karikature za dnevne novine „Dan“. Kaže da je taj posao lijep, posebno ako te čitaoci razumiju.

„Naravno, takođe mi je važno da me razumiju i likovi koji se nalaze u mojim karikaturama“.

Put to karijere karikaturiste, za Šćekića je bio prirodan.

„Tako mi je suđeno, od malih nogu sam uvijek bio spreman na šalu, a naročito ‘doskočicu'. Doskočica je upravo riječ koja se direktno veže za karikaturu“, objašnjava on.

Svojih sedam dana na Tviteru, koji prije nego je tvitnuo sa naloga @cgtvituje nije ni koristio, iskoristio je za nekoliko doskočica ilustrovanih karikaturama, objavu komentara na svakodnevicu, uglavnom onu koja se tiče crnogorske politike, ekonomije. Državi zamjera što mnogo toga ne radi planski.

„Sve se improvizuje. Malo toga vidim profesionalnog, i iz toga naravno nastaju karikature. Mnogi potezi naših funkcionera su ili sumnjivi, ili smiješni, i možete pretpostaviti koliko mi je teško prenijeti takve stvari... One su same od sebe karikaturalne“, kaže.

Šćekić nije propustio da pomene i putovanja vladinih funkcionera, za koja, takođe, smatra da obiluju improvizacijom.

„Pošaljemo ih da donesu nova znanja, a oni se vrate sa improvizacijom i onda smo na istom mjestu gdje smo bilii prije njihovog putovanja“

Tvitujući o odnosu Skupštine i građana, Šćekić je kazao da je problem u jednima i drugima. Građani su, kako navodi, posebno nezainteresovani i, prema njegovom mišljenju, jedan od važnih načina za njihovo uključivanje u kontrolu rada vlasti jeste prijavljivanje nesavjesnih funkcionera.

Iako prstom upire u one koji kroje crnogorsko društvo, Goran Šćekić, kako kaže, tokom godina bavljenja karikaturom, nije imao ozbiljnijih problema. „Za sada nisam, da kucnem u Vladu...“

Iako prstom upire u one koji kroje crnogorsko društvo, Goran Šćekić, kako kaže, tokom godina bavljenja karikaturom, nije imao ozbiljnijih problema.

„Za sada nisam, da kucnem u Vladu...“, kaže. „Bilo je ranije, seks trafiking, malo psovki, poziva... ali za sada nema problema. Naprotiv, sa mnogim likovima u mojim karikaturama sam se upoznao. I mogu vam reći da ne izgledaju tako crni kao u karikaturama“, dodaje Šćekić.

Tokom svoje „vladavine“ na Tviter nalogu @cgtvituje, Goran se dotakao različtih tema – tviteraši kao da su jedva dočekali priču o Beranselu i smjei gradonačelnika Berana. Govoreći o vremenskim nepogodama, Šćekić je kazao da se nada da je Crna Gora spremna za njih, mada se, kako kaže, ne sjeća kada je je posljednji put bila „redovna situacija“.

U Crnoj Gori ne postoji zvanična škola za one koje karikatura zanima kao zanat koji žele da savladaju, ali postoji privatna škola stripa, gdje zainteresovani mogu da nauče da crtaju karikature.

„Ko živi u Crnoj Gori, prateći događaje, spontano se i školuje za karikaturu. Šalim se naravno, zvanična škola na žurnalistici, koliko znam ne postoji, ali moje kolege u Podgorici vode školu stripa, dosta uspješno. Nadam se da će odatle nastajati novi mladi kadrovi“, kaže Šćekić, dodajući da, prema njegovom mišljenju, za karikaturu čovjek mora biti rođen - kao za književnika, ili fudbalera.

Iako je prvi put na Tviteru i mišljenja je da se nije najbolje snašao u nedjelji tvitovanja, Goran Šćekić kaže da je ipak rado prihvatio učešće u projektu.

„Projekat koji je zamislio CDT je interesantan, i koliko vidim, postao je dosta popularan.

Ako sam dao mali doprinos svojim angažovanjem od nedjelju dana biće mi veliko zadovoljstvo“, rekao je on.

“Crna Gora na Tviteru – uključi se u promjene” je projekat Centra za demokratsku tranziciju (CDT) i Kancelarije programa Ujedinjenjih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori, koji ima za cilj osnaživanje društvenog aktivizma putem te mreže. Kroz projekat Crna Gora na Tviteru – uključi se u promjene i putem zvaničnog naloga @cgtvituje tokom šest mjeseci, tviteraši i šira javnost će imati priliku da upoznaju Crnu Goru na način kako je vide afirmisani stručnjaci iz različitih oblasti. Svakih sedam dana sa zvaničnog naloga @cgtvituje tvituje drugi učesnik u projektu, koji će javnosti saopštavati svoje stavove iz oblasti koju poznaje.

Do 27. decembra će tvitovati novinarka „Vijesti“ Damira Kalač. Njene objave mogu se pratiti na hashtagu #dobripas.

O dosadašnjim diskusijama možete čitati na stranici projekta.

Registre nekretnina na sunce

Nijedna lokalna samouprava na svojoj Internet stranici ne objavljuje registar nekretnina koje su u njihovom vlasništvu, pokazao je monitoring koji su u novembru uradili NVO Expeditio i Centar za demokratsku tranziciju (CDT), a kao dio inicijative koja je pokrenuta u okviru projekta „Crna Gora na Tviteru – uključi se u promjene“.

„Podaci pokazuju potpunu netransparentnost opština kada je u pitanju objavljivanje registra nekretnina koje su u njihovom vlasništvu”, saopšteno je.

CDT i Expeditio vjeruju da postoji veliki broj prostora koji se ne koriste, a njihova tačna evidencija i dobar program ustupanja mogli bi koristiti neformalnim grupama i nevladinim organizacijama za okupljanja i rad u lokalnoj zajednici.

Bonus video: