Bokelji i brodovi na solarni pogon: Energijom Sunca preko talasa

Detaljnije se razgovaralo o ovoj višestruko korisnoj inicijativi koja ima izraženu ekološku dimenziju
121 pregleda 4 komentar(a)
E cat katamaran, Foto: Siniša Luković
E cat katamaran, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 18.12.2013. 13:37h

Zajednička inicijativa tri bokeljske opštine za uspostavljenje redovnog putničkog pomorskog saobraćaja izmedju Tivta, Kotora i Herceg Novog brodovima na solarni pogon, učinila je prvi konkretan korak.

Naime, u Tivtu je juče održan sastanak predstavnika tri opštine, na kome se detaljnije razgovaralo o ovoj višestruko korisnoj inicijativi koja ima izraženu ekološku dimenziju.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Opštine Kotor Tvrtko Crepulja, Srđan Dragomanović i Nađa Miranović, Jovan Subotić i Mladen Rostović iz Opštine Herceg Novi te Zorica Gverović, Petar Vujović i Ivona Petrović iz Opštine Tivat.

“Pored predstavnika bokeljskih Opština, sastanku su prisustvovali predstvnici firme “Monte marine yachting” iz Kotora Marija Franović i Predrag Franović, koji su izradili Studiju izvodljivosti za uspostavljenje održivog, pomorskog, javnog transporta solarnim katamaranima u Boki Kotorskoj", saopšteno je iz kabineta tivatskog gradonačelnika Dragana Kankaraša.Predrag Franović iz kompanije “Monte Marine Yachting” koja se bavi proizvodnjom različitih tipova brodova i čamaca za privredne svrhe, turizam, sport i rekreaciju, upoznao predstavnike tri bokeljske opštine sa detaljima projekta uspostavljanja redovnog medjugradskog putničkog saobraćaja brodovima na elektrčni pogon sa napajanjem putem solarnih panela.

Kotorska firma nudi dva projekta putničlkih “E-cat” katamarana na elektro-solarni pogon – manji dužine 9,5 metara kapaciteta 15 putnika, te veći dužine 15 metara kapaciteta 50 putnika. Oba tipa broda pogone elektromotori koji se napajaju električnom energijom iz solarnih panela, pa katamarani mogu dnevno ploviti 10 časova brzinom do 6 čvorova.

Već izradjene projekte za slične brodove na elektro-pogon ima i brodogradilište “Navar” iz Tivta.

“Nakon višečasovne diskusije u vezi sa načinom finansiranja i sprovođenja ovog projekta, koji je između ostalog naveden i u nedavno usvojenom “Programu unapređenja energetske efikasnosti u opštini Tivat za period 2014-2016”, zaključeno je da bi za početak bilo poželjnije krenuti sa pilot projektom od dva broda", stoji u saopštenju.

Biće upućen i zajednički dopis Ministarstvu vanjskih poslova i evropskih integracija Crne Gore sa informacijom o održanom sastanku, te zahtjevomza pružanje podrške prilikom traženja mogućih izvora za finansiranje ovog projekta od regionalnog značaja iz dostupnih fondova EU.

Bonus video: