CEMI: 76% građana smatra da ima korupcije u Crnoj Gori

Razlog za povećanje percepcije u odnosu na prošlogodišnje istraživanje, predsjednik UO CEMI-ja Zlatko Vujović vidi u aferi “Snimak”
0 komentar(a)
novac, plata, korupcija, Foto: Shutterstock
novac, plata, korupcija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 16.12.2013. 12:07h

Građani vjeruju da je u Crnoj Goru korupcija sve prisutnija budući da više od 76 odsto smatra da je ima, pokazalo je posljednje istraživanje Centra za monitoring i istraživanje (CEMI).

Razlog za povećanje percepcije u odnosu na prošlogodišnje istraživanje, kada je oko 60 odsto građana mislilo da je korupcija rasprostranjena u Crnoj Gori, predsjednik UO CEMI-ja Zlatko Vujović vidi u aferi “Snimak”.

“Istraživanje je sprovedeno kada je u javnosti bila aktuelna afera "Snimak", što je razlog za osjetan skok u percepciji raširenosti korupcije u odnosu na prethodna istraživanja. Takođe, ta percepcija se može vezati i za odsustvo istrage povodom tog slučaja, što pokazuje da građani nijesu saglasni sa odgovorom nadležnih organa”, rekao je Vujović.

Istraživanje koje je sprovedeno u avgustu ove godine potvridilo je raniju praksu da građani vjeruju da korupcije najviše ima u zdravstvu, sektoru carina i među političkim partijama.

“57,1 odsto građana vjeruje da je zdravstveni sektor korumpiran, a 53,4 odsto isto misli za političke partije"

“Tako 57,1 odsto građana vjeruje da je zdravstveni sektor korumpiran, a 53,4 odsto isto misli za političke partije. Za policiju to misli oko 51,2 odsto ispitanika, dok je sudstvo korumpirano prema mišljenju 49,7 procenata građana. Najmanje korupcije, prema mišljenju ispitanika, ima u vojci, kulturi i medijima”, rekao je Vujović.

Ana Selić iz te organizacije kazala da, prema mišljenju većine ispitanika, svaki koruptivni metod vjerovatno ili sigurno dovodi do rezultata, dok političko-rođačke veze građani ocjenjuju kao najdjelotvornije.

“Kako se zdravlje smatra osnovnom potrebom, dok se nezaposlenost smatra najvećim problemom sa kojim se građani Crn Gore suočavaju, ne čudi da imaju naveću spremnost da pribjegnu nekoj koruptivnoj radnji, radi liječenja ili dobijanja posla”, kazala je Selić.

Ona je napomenula da je čak više od 39 odsto građana spremno na bilo koji oblik mita ili potezanja veza za dobijanje ljekarske usluge, dok bi zbog zaposlenja isto uradilo jedan odsto manje građana.

“Istraživanje je pokazalo da su građani najmanje spremni da pribjegnu nekoj koruptivnoj radnji kako bi njihovo dijete dobilo bolju ocjenu u školi, pa je 91 odsto građana to izjavilo”, kazala je Selić.

U istraživanju je samo 3,7 osto ispitanika kazalo da je neko u posljednjih godinu dana od njh tražio novac za određenu uslugu, a 41 procenat njih je taj novac i dao.

Istraživanje je pokazalo i da više od jedne trećine građana ne zna koje se institucije bave zaštitom od korupcije, dok je svaki četvrti ispitanik rekao da u Crnoj Gori niko dovoljno efikasno ne rješava taj problem.

“Svega petina, odnosno 20,6 odsto građana misli da je Vlada efikasna u borbi protiv korupcije. Najuspješniji u borbi protiv korupcije, prema percepciji građana, su nevladine organizacije i mediji”, kazala je Selić.

U istraživanju je učestvovalo 973 isptianika, starijih od 18 godina, iz 21 opštine.

Bonus video: