Veselin Radulović: Parking servis nema pravo da naplaćuje kazne

Advokat Veselin Radulović kazao je agenciji Mina-business da se radi o lokalnoj komunalnoj taksi koju uvodi lokalna samouprava, ali takvu odluku ona nije donijela
94 pregleda 5 komentar(a)
Parking bolnica, KBC, Foto: Vesko Belojević
Parking bolnica, KBC, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 15.12.2013. 11:28h

Javno preduzeće Parking servis Podgorica nema ovlašćenja da naplaćuje kazne zbog neplaćenog parkiranja, odnosno da na vozilu ostavlja naloge i prijeti prinudnim mjerama, jer za to ne postoje odgovarajući pravni akti.

Advokat Veselin Radulović kazao je agenciji Mina-business da se radi o lokalnoj komunalnoj taksi koju uvodi lokalna samouprava, ali takvu odluku ona nije donijela.

“Skupština Glavnog grada Podgorice je donijela samo Odluku o javnim parkiralištima na teritoriji Glavnog grada kojom uređuje način naplate, ali odluka kojom je uvedena ova taksa ne postoji”, objasnio je Radulović.

Osim toga, kako je dodao, Parking servis ne donosi nikakav pravni akt na koji stranka mora da ima pravo žalbe, već nezakonito odlučuje o pravima i interesima osoba kojima na vozilu ostavlja naloge i prijeti prinudnim mjerama ako se po njima ne postupi.

Radulović, koji je advokat Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), rekao je da je ta nevladina organizacija zbog toga već pokrenula dva upravna spora kod Upravnog suda u cilju poništenja naloga Parking servisa.

“Ubijeđen sam da ćemo kroz sudski postupak dokazati nezakonitost u postupanju Parking servisa”, rekao je Radulović.

On smatra da su Komunalnoj policiji nezakonito prenešeni poslovi koji predstavljaju policijske.

“Lokalnoj samoupravi mogu se prenijeti određeni poslovi kada to propisuje zakon. Nijedan zakon ne daje, niti može davati ovlašćenje Vladi da policijske poslove prenosi bilo kome”, poručio je Radulović.

To što je Ustavni sud imao drugačije mišljenje, kako je dodao, samo potrvđuje kakva je profesionalnost i nezavisnost sudija tog suda, koje su i u tom slučaju interes zaštite ustavnosti i zakonitosti podredili nezakonitim ekonomskim interesima onih koji su ih izabrali.

Iz Parking servisa nijesu odgovorili na pitanja agencije Mina-business u vezi sa naplatom kazni za nepropisno parkiranje.

Iz Uprave policije su kazali da kazne naplaćuje Komunalna policija Glavnog grada shodno Uredbi o povjeravanju dijela poslova Uprave policije Glavnom gradu odnosno Komunalnoj policiji. Tu uredbu je usvojila Vlada.

Na povjeravanje dijela poslova Uprave policije Komunalnoj policiji Glavnog odnosi se, kako su dodali, član 60 Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima.

I iz Komunalne policije objasnili su da je njihova nadležnost sankcionisanje nepropisnog parkiranja shodno Zakonu o bezbjednosti saobraćaja.

Bonus video: