Performans tima UN: Pitanje ljudskih prava u Crnoj Gori je složeno pitanje

Performans „Powerwalk“ simulira nejednakost među različitim grupama ili članovima društva, od marginalizovanih do privilegovanih
2 komentar(a)
Ažurirano: 10.12.2013. 16:43h

Tim Ujedinjenih nacija u Crnoj Gori je ovogodišnji Međunarodni dan ljudskih prava obilježio performansom „Powerwalk“, u kome su učestovati istaknuti aktivisti nevladinog sektora, zvaničnici iz institucija Vlade, diplomatski predstavnici, političari i studenti, ali i umjetnici i predstavnici medija.

Cilj performansa bio je skretanje pažnje javnosti na složenost problema u oblasti zaštite ljudskih prava u Crnoj Gori.

Performans „Powerwalk“ simulira nejednakost među različitim grupama ili članovima društva, od marginalizovanih do privilegovanih. Svi učesnici započeli su aktivnost na istoj liniji, čime se simbolizuje jednakost svih definisana Univerzalnom deklaracijom o ljudskim pravima.

Njima je moderator uputio specifične sugestije, kao što su "Ja mogu da izrazim svoje mišljenje i utičem na odluke u svojoj porodici", ili "Ja mogu da priuštim da platim privatnu zdravstvenu zaštitu", a oni koji su mogli to da urade napravili su korak naprijed.

Tako se vježba završila tako što su, u zavisnosti od uloga koje su dobili, učesnici performansa našli se različitim tačkama, odražavajući tako stvarni život u kome neki kao da "vrijede" više od drugih. To ukazuje na razlike među članovima svakog društva, ali je važna poruka vježbe i to da često komuniciramo samo sa onima koji su ispred, dok su, kako tvrde iz UN-a, najvažniji ljudi do kojih treba doći upravo oni koji ostaju pozadi.

(FOTO: Luka Zeković)

Ministar Suad Numanović kazao je da je u vježbi bio u liku HIV pozitivne osobe, i da je napravio pola koraka.

„MIslim da je to i stvarnost tih osoba u crnogorskom društvu. Napravljen je dobar zakonodavan okvir, napravljene su institucije, svijest građana treba da se mijenja“, istakao je on pozivajući da svi imaju pozitivan odnos prema svim osobama.

Tea Gorjanc Prelević iz NVO Akcija za ljudska prava, bila je nezposlena majka dva maljetna djeteta.

„Vjerovatno korisnica socijalne pomoći koja je u našoj državi takva da ne omogućava preživljava. To mora da se mijenja, moramo da budemo više solidarni, moramo da budemo više svjestni pomoći koju smo dužni da obezbijedimo za one u našoj zajednici, na osnovu te iste povelje koju danas slavimo“, poručila je ona. Gorjanc Prelević je poručila građanima da ne odustaju od svojih prava, da se bore za njih, jer pored pomoći sebi možda pomognu i drugima a možda i svojoj djeci da ih ne zadesi isto za 10, 20 ili više godina.

Indumanti Mohandas iz UNHCR-a dobila je ulogu dječaka iz Sirije koji traži azil, ostala je na kraju i bila su joj uskraćena sva prava.

Mitja Drbnič, šef Delegacije EU u CG, 40-ogodišnji NVO aktivistkinja kaže da nije brojao koliko je koraka napravio ali da misli da je napravio „koji previše“.

Daun Edi-Brd , iz Delegacije EU u Crnoj Gori, igrala je ulogu ministra finansija i napravila je sve korake koji su predviđeni igrom.

„Mislim da bih trebala da iskoristim moj status i moju poziciju kao ministar finansija da učinim više za one ljude koji su bili iza mene“, poručila je ona.

Na ovaj datum 1948. godine Genralna skupština Ujedinjenih nacija ratifikovala je Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima. Tako je prvi put u istoriji čovječanstva svim ljudima zagarantovano pravo na život, slobodu i sigurnost ličnosti, na obrazovanje, zaposlene, plaćene praznike, pravo na učeše u kulturnom životu i druga prava.

Galerija

Bonus video: