Da se prekine sa diskriminacijom dijabetičara starijih od 26 godina

Metoda apliciranja insulina pumpom skupa u odnosu na terapiju insulinskim injektorima, navode iz FZO
234 pregleda 1 komentar(a)
insulinska pumpica, Foto: Mojdoktor.me
insulinska pumpica, Foto: Mojdoktor.me
Ažurirano: 02.08.2018. 15:10h

Fond za zdravstveno osiguranje (FZO) diskriminiše osiguranike oboljele od dijabetesa tip 1 koji su stariji od 26 godina, jer im onemogućava korišćenje portabilne insulinske pumpe o trošku države, utvrdio je zamjenik zaštitnika ljudskih prava i sloboda Siniša Bjeković.

On je preporučio Ministarstvu zdravlja i Fondu zdravstva da izmjene diskriminatorne odredbe Pravilnika o ostvarivanju prava na medicinsko - tehnička pomagala, ocjenjujući da se u nepovoljan položaj stavljaju oboljeli od dijabetesa tipa 1, a koji imaju više od 26 godina.

Bjeković je ostavio rok od 30 dana, u kojem Ministarstvo i FZO treba da obavijeste Kancelariju ombudsmana, o preduzetim mjerama.

Pritužbu ombudsmanu podnio je, kako piše, X.X. na diskriminatorno postupanje Fonda za zdravstveno osiguranje Crne Gore kojim mu je “povrijeđeno pravo na jednaku zdravstvenu zaštitu po osnovu godina života”.

U pritužbi podnosilac navodi da je obolio od šećerne bolesti i da mu je dijagnostikovan Diabetes mellitus tip 1”, da je Fond za zdravstveno osiguranje Crne Gore izdao saopštenje da se samo osobama mlađim od 26 godina života na terapiji insulinom može odobriti spoljna portabilna insulinska pumpa. Podnosilac pritužbe navodi da ima više od 26 godina i da je doveden u nepovoljan položaj u odnosu na druga osigurana lica mlađa od 26 godina koja ostvaruju pravo na ovo medicinsko-tehničko pomagalo.

U odgovoru Bjekoviću, iz FZO, na čijem je čelu Sead Čirgić, objasnili su da je metoda apliciranja insulina pumpom veoma skupa u odnosu na terapiju insulinskim injektorima “koji su takođe prikladni i prilagođeni namjeni”.

“Primjena insulinske pumpe je „lagodnija“, s obzirom na to da pumpa sama dozira i kontinuirano ubrizgava insulin, ali druga pomagala pružaju isti efekat terapije kod šećerne bolesti. Tokom izrade Pravilnika i liste medicinsko tehničkih pomagala, konsultovani su ljekari endokrinolozi Kliničkog centra, kada je razmatrano pitanje medicinskih indikacija za odobravanje spoljne portabilne insulinske pumpe na teret sredstava Fonda za određene kategorije osiguranih lica...”, odgovorili su iz FZO ombudsmanu.

Međutim, Bjeković u mišljenju ističe da je neophodno da Ministarstvo zdravlja i FZO preispitaju odredbe Pravilnika kojima se ostvarivanje prava na medicinsko - tehnička pomagala onemogućava ili ograničava po osnovu starosne dob.

“Ako za takvo razlikovanje ne postoji objektivno i razumno opravdanje zasnovano na medicinskim indikacijama”, zaključuje Bjeković u preporuci.

Bonus video: