Svega 27% stanara formiralo skupštine etažnih vlasnika

Pozivamo građane da formiraju organe upravljanju u zgradama kako bi njihovi ulazi bili kvalitentiji i čistiji, poručio je resorni ministar
7 komentar(a)
stanovi, zgrada, Foto: Vesko Belojević
stanovi, zgrada, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 06.12.2013. 20:17h

U zgradama širom Crne Gore tek 27 odsto stanara je formiralo skupštine etažnih vlasnika, što je bila obaveza Zakona o stanovanju i održavanju stambenih zgrada iz 2012. godine.

Ministar održivog razvoja Branimir Gvozdenović u Skupštini je juče saopštio da zbog toga predlažu izmjene tog propisa, a glavna novina je preciziranje inspekcijskog nadzora tako što će podijeliti nadležnosti inspektora za stanovanja i Komunalne policije. To je do sada bila glavna kočnica primjene zakona.

"Zato pozivamo građane da formiraju organe upravljanju u zgradama kako bi njihovi ulazi bili kvalitentiji i čistiji", poručio je Gvozdenović.

Sumnje u sprovođenje novih rješenja imali su poslanici kako opozicije, tako i vlasti. Zdenka Popović (SNP) poručila je da je zakon neprimjenjiv na crnogorske uslove imajući u vidu standard građana.

"Vi primoravate stanare da organizuju skupštine etažnih vlasnika i da rade na volonterskoj osnovi, a tražite da se kažnjavaju zbog neobavljanja funkcije kako treba. Kako ćete primorati stanare jednog ulaza da formiraju skupštinu, ako oni to neće", kazala je Popović.

Poslanica SDP-a Draginja Vuksanović poručila je da ima mnogo ulaza koji nemaju organe upravljanja i niko nije kažnjen zbog toga: "Veliki broj ulaza i zgrada liče na horor filmove, a pojedini stanari neće da da daju novac za održavanje".

Liberal Andrija Popović najavio je podršku zakonu, iako ima sumnju da će biti primijenjen, dok je Aleksandar Damjanović (SNP) predložio da se investitori odmah po stupanju zakona na snagu, obavežu na održavanje zgrade u periodu od godinu dana od dana prodaje prvog stana. To je prihvatio predlagač, iako je prvo predložila da se ta odredba primjenjuje tek godinu nakon stupanja zakona na snagu.

Posalnici su pohvalili i Prijedlog zakona o obezbjeđenju krvi, sa nadom da će doprinijeti povećanju doborovoljnog davalaštva.

Bonus video: