OŠ "Sutjeska": Prvaci na kiflama i burecima pola dana

Direktorica JPU “Ljubica Popović” Slavica Luburić tvrdi da nijesu u mogućnosti da obezbijede hranu za đake
89 pregleda 11 komentar(a)
Ažurirano: 02.12.2013. 17:10h

Prvaci OŠ “Sutjeska” iz Podgorice prinuđeni su da u produženom boravku jedu suvu hranu od početka školske godine, jer im nije obezbijeđen topli obrok.

Direktor Vesko Gagović uvjerava da će uskoro biti riješen problem i da uveliko “radi na tome” sa rukovodstvom vrtića “Ljubica Popović”, koji se nalazi preko puta škole i iz kojeg je hrana ranije stizala.

“Za taj uzrast nam odgovara nutricionistički program koji koriste u vrtiću”, kazao je Gagović.

Direktorica JPU “Ljubica Popović” Slavica Luburić, međutim, tvrdi da nijesu u mogućnosti da obezbijede hranu za đake.

“Vaspitna jedinica 'Pčelica', koja se nalazi preko puta škole, od ove godine ne posjeduje kuhinju u kojoj se priprema hrana za djecu koja su smještena u toj vaspitnoj jedinici, već se u njoj nalazi takozvana čajna kuhinja u koju se distribuiraju gotovi obroci iz centralne kuhinje vrtića 'Suncokrili'”, pojasnila je Luburić.

Roditelj Rajko Nedović kazao je da se snalaze tako što mališanima, uglavnom, kupuju brzu hranu.

“Djetetu ujutro nekad kupim kiflu, nekad burek, a tamo je cijeli dan. Tužno i jadno je to da nikoga ne zanima. Obroke iz vrtića plaćali bi roditelji, to niko ne poklanja. Ali, oni insistiraju na nekim izgovorima, kao što su saobraćaj, gužva i slično”, kazao je Nedović.

Gagović, pak, u svemu “ne vidi veliki problem”, jer djeca nose užinu od kuće, a mogu i da je kupe u okviru škole.

On je kazao da u produženom boravku ima oko 40 djece i da većina boravi od 7:30 do 11 časova, ali da neka ostaju i do 17 sati.

Nedović je istakao da je, pokušavajući da riješi problem, obišao više adresa, ali da su svi davali samo izgovore, ali ne i rješenje.

Nedović je istakao da je, pokušavajući da riješi problem, obišao više adresa, ali da su svi davali samo izgovore, ali ne i rješenje

“Direktorica vrtića neće ni da razgovara, pa su me uputili na nutricionistu Natašu Rakočević, koja mi je rekla da zbog nove organizacije to više nije moguće. Nadležna u Ministarstvu prosvjete Milijana Milidrag kazala je da tu ne mogu ništa i opravdava ih... I šefica kabineta Ministarstva prosvjete Olivera Nikolić me je zvala da ih opravdava...”, kazao je Nedović.

Ne mogu da preuzmu obavezu da hrane đake

Luburić je kazala i da se traženi termin dostave doručka u školu “Sutjeska” preklapa sa vremenom kada distribuiraju doručak u ostale vaspitne jedinice JPU “Ljubica Popović”, pa tada “nemaju na raspolaganju osoblje, ni adekvatno vozilo za isporuku”.

Istakla je da je je teško kombijem i prići školi zbog velike gužve, naglasivši da se hrana mora dovesti do same škole zbog “higijensko-sanitarnih normi koje regulišu tu oblast”.

“Termin ručka u 14 i 30 nam takođe ne odgovara, jer radnici koji vrše distribuciju obroka počinju sa radom u pet izjutra i njihovo radno vrijeme je tada već završeno. Zbog navedenih razloga ne možemo preuzeti obavezu isporuke obroka djeci u školi 'Sutjeska', jer time narušavamo propisanu organizaciju rada, a takođe nijesmo spremni da improvizacijama narušavamo sanitarno-higijenske norme koje bi mogle ugroziti zdravlje djece”, kazala je Luburić.

Galerija

Bonus video: