U Crnoj Gori u 2013. registrovano 11 novih slučajeva HIV/AIDS-a

HIV i AIDS registrovani su u 15 od 21 opštine u Crnoj Gori, a najveći broj zaraženih je u primorskoj regiji i u Podgorici
0 komentar(a)
AIDS, Foto: Timeanddate.com
AIDS, Foto: Timeanddate.com
Ažurirano: 30.11.2013. 12:05h

U Crnoj Gori, u toku ove godine, registrovano je šest novooboljelih od AIDS-a i pet zaraženih virusom HIV-a, dok je jedna osoba umrla od posljedica te bolesti.

Doktor sa Institita za Javno zdravlje, Aleksandra Marjanović, kazala je da su od početka epidemija HIV/AIDS –a u Crnoj Gori, koja je počela 1989. godine, do 1. decembra ove, registrovane ukupno 153 osobe inficirane HIV-om.

"Što čini da je prevalencija te infekcije u Crnoj Gori 0,02 i jedna je od najnižih u Evropi", kazala je ona na današnjoj konferenciji za novinare, povodom 1. decembra - Međunarodnog dana borbe protiv HIV/AIDS-a.

U Crnoj Gori HIV se najčešće prenosi seksualnim putem, u 85 odsto slučajeva, putem krvi inficiralo je samo pet odsto registrovanih, dok se četiri odsto njih zarazilo usljed intracenskog korišćenja droga

Ona je dodala da je u istom periodu 38 osoba umrlo od AIDS-a, kao i da je značajno veći broj inficiranih muškog pola (130 osoba).

Prema riječima Marjanović, na Infektivnoj klinici Kliničkog centra Crne Gore nalazi se 65 osoba, od 72, koje se redovno kontrolišu.

"U ovoj godini u Crnoj Gori registrovano je 11 novih HIV/AIDS slučajeva. U momentu postavljanja dijagnoze HIV infekcije, šest novoregistrovanih osoba je već bilo u stadijumu AIDS-a, dok je petoro registrovano u fazi asimptomske HIV infekcije. Ove godine registrovan je jedan smrtni ishod od AIDS-a", kazala je ona.

Marjanović je navela da se najveći broj HIV infekcija, 76 odsto, dijagnostikuje u uzrastu od 20 do 39 godine.

Ona je ukazala da se u Crnoj Gori HIV najčešće prenosi seksualnim putem, u 85 odsto slučajeva, da se putem krvi inficiralo samo pet odsto registrovanih, dok se četiri odsto njih zarazilo usljed intracenskog korišćenja droga.

"Vertikalna transmisija HIV-a registrovana je kod tri djeteta, odnosno u dva slučaja", rekla je Marjanović.

Pomoćnik ministra zdravlja Mensud Grbović, rekao je da raspoloživi podaci pokazuju da je HIV prisutan u Crnoj Gori, ali da je pod kontrolom

Marjanović je ocijenila da se, na osnovu dosadašnjeg praćenja, može zaključiti da je prijavljivanje same infekcije HIV-om korektno.

"Međutim kada se radi o prijavljivanju smrti prouzrokovane ovom infekcijom, može se zaključiti da je ono neadekvatno, odnosno da se ne prijavluje svaka smrt nastala kao posljedica infekcije HIV-om", rekla je ona.

Marjanović je pojasnila da su najznačajniji faktori koji na to utiču, to što se odrđen broj zaraženih odselio iz države, kao i to što sve osobe oboljele od AIDS-a ne umiru u bolnicama.

Ona je kazala da je od 1997. do 2012. godine najveća stopa testiraih, izuzimajući dobrovoljne davaoce, kod ambulantno/bolničkih pacijenata koji se testiraju na zahtjev ordinirajućih ljekara u dijagnostičjke i preoperativne svrhe.

Marjanović je dodala da je u ovkiru evropske nedjelje testiranja, savjetovanje i testiranje obavljeno brzim testovima u domovima zdravlja Podgorica, Berane, Bar, Bijelo Polje, Kotor, Pjevlja, Nikšić i Herceg Novi, dok će sjutra biti organozovana noćna testiranja za sve građane u podgoričkom, bjelopoljskom i hercegnovskom domu zdravlja.

U svijetu trenutno sa HIV-om živi 35,3 miliona ljudi

"Međutim infektivni potencijal, prisutni socijalni faktori, koji mogu uticati da se infekcija otme kontroli, tjeraju nas na oprez i traže od nas još veće napore i angažman. Stvaranje adekvatnog okruženja za pogođene ovom infekcijom naša je prioritetna obaveza i uslovljena je predanom borbom protiv stigma i diskriminacije", kazao je on.

Grbović je ocijenio da svijest građana Crne Gore o problemima, koji nastajukao posljedica HIV infekcije i senzibilitet za osobe koje je imaju, nije na zavidnom nivou, “ali je vidljiv napredak među mladim osobama koje otvorenije govore o seksualnom ponašanju i zdravlju”.

On je podsjetio da podizanje znanja o HIV/AIDS-u utiče na smanjenja zabluda stanovništva, navodeći da sa znanjem dolazi do racionalnog razmišljanja, upotrebe zaštitnih sredstava i “u slučaju nezgode, kada dođe do izlaganja, koristiti prednost i usluge savjetovališta za povjerljivo testiranje”.

Program menadžerka CAZAS-a, Sanja Šišović, kazala je da u svijetu trenutno sa HIV-om živi 35,3 miliona ljudi.

"U prethodnoj godini 1,6 miliona osoba umrlo je od posljedica AIDS-a, a u odnosu na 2005. Godinu za 29 odsto je manje slučajeva smrti od posljedice AIDS-a", ukazala je ona.

Šišović smatra da ti podaci jasno pokazuju značaj raznih programa prevencije koji se sprovode u svijetu, u kojima učestvuje i Crna Gora.

Bonus video: