TOP: Rušenje hotela "Crna Gora" je ništa u odnosu na pet zvjezdica

TOP-a je pojasnila da je Burić, koji je u avgustu nezakonito srušio dio kultnog hotela, lauretat i zbog “značaja ove inicijative za Podgoricu i Crnu Goru”
94 pregleda 13 komentar(a)
Ažurirano: 29.11.2013. 21:03h

Turistička organizacija Podgorice (TOP) proglasila je “Normal company” Žarka Burića za najuspješniju kompaniju u oblasti turizma u 2013. godini, zbog zaključivanja ugovora sa “Hiltonom” o izgradnji hotela sa pet zvjezdica.

Iz TOP-a su pojasnili da je Burić, koji je u avgustu nezakonito srušio dio kultnog hotela “Crna Gora”, lauretat i zbog “značaja ove inicijative za Podgoricu i Crnu Goru”.

Istakli su da je odluku donio Organizacioni odbor, ne preciziravši ko su njegovi članovi, i ocijenili da “Normal Company” dugi niz godina predstavlja lidera u unaprjeđenju i razvoju hotelijerstva u Podgorici.

Saopšteno je da je Burićevo preduzeće imalo šest protivkandidata, ali da je “Normal company” dobila najviše glasova, ispunivši “sve opšte kriterijume” iz Pravilnika za dodjelu nagrade “Biramo najbolje”

Hotel “Crna Gora”, jedan od simbola Podgorice, srušen je nezakonito 8. avgusta, što je naknadno utvrdila i Uprava za inspekcijski nadzor, ali i ministar turizma Branislav Gvozdenović...

Žarko Burić

“Vijestima” je saopšteno je Burićevo preduzeće imalo šest protivkandidata - “AD Intours”, “13. jul Plantaže”, “Delta City”, “Cijevna komerc” i “Panevivo”, ali da je “Normal company” dobila najviše glasova, ispunivši “sve opšte kriterijume” iz Pravilnika za dodjelu nagrade “Biramo najbolje”.

Pojašnjeno je da su rušitelja “Crne Gore” nominovale “dvije renomirane turističke agencije, po jedan gradski hotel i elektronski medij i dvije institucije iz oblasti turizma na državnom i lokalnom nivou”, ali nije precizirano o kome je riječ.

Nije odgovoreno da li direktorica TOP-a Ljiljana Šćepanović smatra da li je Burićeva kompanija zavrijedila pomenutu nagradu.

Odlučilo 9 ljudi ali neće da kažu ko su

Saopšteno je da je Organizacioni odbor za dodjelu nagrade “nezavisno tijelo formirano prije 31. godinu na inicijativu Izvršnog odbora TOP-a”.

Ističe se da ga “čine profesionalci i predstavnici institucija na državnom i lokalnom nivou, univerziteta, privrede, hotelijerstva, turističkih agencija, ugostiteljstva i medija”, ali nije precizirano kojih.

“Organizacioni odbor čini devet članova, od kojih je pet stalnih, a četiri se svake godine mijenjaju. Tačnije, stalni su predstavnici institucija, a rotacioni su predstavnici turističkih agencija, hotela i dva predstavnika elektronskih i pisanih medija. Organizacioni odbor radi na osnovu Pravilnika o organizovanju i kriterijumima za dodjelu nagrade 'Biramo najbolje'. Prikupljanje nominacija za dodjelu nagrade u kategoriji kolektiva i pojedinaca traje mjesec dana. Nakon toga, Organizacioni odbor na osnovu prikupljenih predloga odlučuje na osnovu više kriterijuma utvrđenih Pravilnikom”, piše u odgovoru.

PzP: Vrhunac cinizma

Iz PzP-a su saopštili da je dodjela nagrade Burićevoj firmi “vrhunac cinizma i veliki šamar javnosti”.

“Ova nagrada je razbila svaku dilemu da crnogorska vrhuška nije imala veze sa rušenjem. Niti će hotel biti vraćen u prvobitno stanje, niti će vladajuća elita sa gnušanjem odbiti poziv kada se isti bude opet otvarao. Da li će doprinijeti razvoju turizma? Teško. To je suviše složena privredna grana koju u Podgorici očigledno vode amateri. Zbog hobija i pranja para”, piše u saopštenju portparolke gradskog odbora PzP-a Ive Pavlović.

Ističe se da će na mjestu kultnog hotela nići još “kultniji”, sa sadržajima “namijenjenim novobogataškoj eliti, kojoj je stari hotel bio stran jer se nijesu osjećali dobro u simbolu urbanog, gradskog duha Podgorice, onog koji se evo već nekoliko godina unazad pokušava zatrijeti na sve moguće načine”.

Galerija

Bonus video: