Iz Sibira u Boku: Rusi krstarili po ledenoj buri

Putnici su ručali na brodu, plovili su do ostrva Gospe od Škrpjela i Kotora, a sa pučine su se vratili sa mnogo divnih utisaka iako je juče bio prvi hladan dan na moru
89 pregleda 2 komentar(a)
„Le coche d eau“, Foto: Siniša Luković
„Le coche d eau“, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 27.11.2013. 16:41h

Najveći turističko-izletnički brod u Crnoj Gori, „Le coche d eau“ tivatskog preduzeća „Paris Kotor“ tek je juče, na najhladniji dan ove jeseni, kada se uz ledenu buru, temperatura spustila na samo 8 stepeni, završio ovogodišnju turističku sezonu. Dan nakon što je u Luci Kotor boravio posljednji ovosezonski veliki kruzer, brod „Le coche d eau“ je juče vozio svoju posljednju ovogodišnju veću grupu inostranih turista na krstarenje Bokom. Potpuno u skladu sa preovladavajućim meteo uslovima – jakom burom, hladnoćom i snijegom koji je zabijelio vrhove brda u zaleđu Boke, zadnji ovosezonski putnici tivatskog izletničkog broda stigli su direktno iz Sibira.

Grupa od 115 ruskih turista koji su juče doputovali u Crnu Goru posredstvom agencije „Talas M“, odmah su po prispijeću na tivatski aerodrom, autobusom odveženi do Donje Lastve gdje su se ukrcali na „Le coche d eau“. Uz ručak na brodu, krstarili su do ostrva Gospe od Škrpjela i Kotora, što je za njih bio izvanredan događaj na samom početku boravka u Crnoj Gori.

„Zadovoljni smo sezonom što potvrđuje i činjenica da evo tek 26. novembra imamo posljednju veću grupu turista na krstarenju zalivom. Sezona je za nas počela još u martu od kada smo do danas prevezli ukupno oko 35 hiljada putnika“, kazao je tim povodom „Vijestima“ direktor preduzeća „Paris Kotor“ i zapovjednik broda „Le coche d eau“, kapetan Rajko Čavor.

On je dodao da je brod na ruti Tivat- tjesnac Ralo- Kumborski tjesnac-Žanjice-Gospa od Škrpjela–Kotor ljetos vozio svakodnevno velike grupe francuskih, ruskih, ukrajinskih i čeških turista koji su organizovano preko agencija ljetovali na budvanskoj rivijeri, a cjelodnevni izlet brodom po Boki bio je neizostavni dio njihovog odmora u Crnoj Gori.

Pored turista iz te četiri države koji su bili najbrojniji ovogodišnji putnici, na „Le coche d eau“ boravili su i gosti iz Rumunije, Mađarske, Njemačke, Švedske, Italije i mnogih drugih zemalja. Najveći izletnički brod u Crnoj Gori – nekadašnji tzv. „bateau mouche“ sa Sene u Parizu, sredinom prošlog mjeseca bio je angažovan i od strane protokola Skupštine Crne Gore da na jednodnevni izlet po Boki poveze i 211 učesnika redovnog jesenjeg zasijedanja Parlamentarne skupštine OEBS koje je tada održano u Budvi.

Bonus video: