IA: Sporno je da opštine u CG imaju samo jednog predstavnika u Briselu

"Suštinski drugačije bi bilo artikulisanje interesa... kroz predstavništvo Zajednice opština...", ocijenila je Marović
3 komentar(a)
Jovana Marović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Jovana Marović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 23.11.2013. 15:56h

Predstavljanje lokalne samouprave u Briselu je značajna praksa zbog stvaranja potencijalnih investiciono-razvojnih projektnih šansi, smatraju u Institutu alternativa, ali navode da se u slučaju Crne Gore postavlja pitanje da li je predloženo rješenje imenovanja jednog predstavnika najbolje.

Glavni grad je predložio da u diplomatskom predstavništvu u Briselu postoji predstavnik lokalne samouprave za tritoriju cijele Crne Gore.

Kako je kazala Marović, prelazno rješenje bi moglo biti korišćenje prostornih kapaciteta Misije u Briselu za predstavništvo Zajednice opština, "što bi... omogućilo uvid u odnos uloženog-ostvarenog za lokalne samouprave kroz ovaj model predstavljanja... te pružilo sliku njegove održivosti"

Tu inicijativu podržava i Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija jer se, kako su naveli, uspješna integracija u Evropsku uniju ne može zamisliti bez spremnih, kompetentnih i angažovanih lokalnih samouprava.

Koordinator istraživanja u Institutu alternativa, Jovana Marović, smatra da je takva praksa značajna zbog umrežavanja u pravcu stvaranja potencijalnih investiciono-razvojnih projektnih šansi.

„Međutim, u slučaju Crne Gore postavlja se pitanje da li je predloženo rješenje imenovanja jednog predstavnika lokalne samouprave u crnogorskoj Misiji u Briselu najbolje rješenje i da li bi ono kvalitativno unaprijedilo poziciju i predstavljanje svih lokalnih samouprava“, rekla je Marović agenciji MINA.

Ona smatra da je problematično pitanje načina izbora jednog predstavnika jedne lokalne samouprave, kao i njegove sposobnosti da zaštiti i prezentuje specifične interese svih opština u Crnoj Gori.

„Suštinski drugačije bi bilo artikulisanje interesa crnogorskih lokalnih samouprava kroz kancelariju/predstavništvo Zajednice opština u Briselu, što, ipak, zahtijeva značajna ulaganja“, ocijenila je Marović.

Kako je kazala, zato bi bi prelazno rješenje moglo biti korišćenje prostornih kapaciteta Misije u Briselu za to predstavništvo, "što bi, u krajnjem, omogućilo uvid u odnos uloženog-ostvarenog za lokalne samouprave kroz ovaj model predstavljanja u Briselu, te pružilo sliku njegove održivosti".

Marović je rekla da nije neuobičajeno da regioni, pokrajine, pa i jedinice lokalne samouprave imaju svoja predstavništva/kancelarije u Briselu.

„Primarni cilj ovakvih kancelarija jeste uspostavljanje „kanala komunikacije“ i lobiranje prema institucijama EU, ali i drugim interesnim grupama, privrednim subjektima, multi-nacionalnim kompanijama koji imaju predstavništva u Briselu a za interese ovih lokalnih, pokrajinskih i regionalnih vlasti“, zaključila je Marović.

Bonus video: