Džafić: Nijedan medij ne kontroliše mafija

On je poslanicima rekao da ako imaju bilo kakve primjere da mafija kontroliše medije da to dostave agenciji, čak i anonimno
90 pregleda 13 komentar(a)
Abaz Džafić, Zoran Sekulić, Foto: Luka Zeković
Abaz Džafić, Zoran Sekulić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 22.11.2013. 20:18h

Direktor Agencije za elektronske medije Abaz Džafić kazao je na sjednici skupštinskog Odbora za ekonomiju da mafija nije osnivač nijednog medija u Crnoj Gori.

"Ja nemam podatak da je osnivač nekog medija bilo kakva mafija, to želim javno da vam kažem. Do bilo kakvog podatka da dođe Agencija u tom smislu istog momenta bi tom emiteru bila oduzeta dozvola. Takve podatke Agencija nema, a provjeravali smo podatke za emitere u holadskim i registrima na Kipru. Imamo tačno ko nam je vlasnik svakog emitera", kazao je Džafić u toku raprave o finansijskom izvještaju Agencije za prošlu godinu.

On je rekao da nema skrivenih vlasnika medija.

"Nemamo sakrivene vlasnike. Imali smo elemente nedozvoljene medijske koncentracije i od toga nijesmo htjeli da pravimo politički slučaj. Rješavali smo to sa TV Vijesti i sa Radiom D i D+ bez političke priče i to je dovedeno u zonu saglasnu zakonu... Mi nemamo podatak da se bilo ko bavi nekim nedozvoljenim segmentima, a osnivač je medija. Ako imate bilo kakav primjer obratite se čak i anonimno Agenciji", kazao je Džafić.

Premijer Milo Đukanović je u parlamentu rekao da postoji "medijska mafija", a njegovu priču redovno ponavljaju provladini novinari pokušavajući tako da diskredituju kritički nastrojene medije.

Agencija za elektronske medije je prošlu godinu završila sa 16.000 eura dobitka, a veliki problem bili su dugovi medija. Džafić je rekao je da je dogovoreno da se dugovi plate u ratama i da će ko ne plati ratu izgubiti dozvolu.

EKIP milion u plusu, prosječna plata 1.100 eura

Odbor je uz izvještaj AEM usvojio i prošlogodišnji finansijski izvještaj Agencije za elektronske komunikacije (EKIP) koja je prošlu godinu završila sa skoro milion eura plusa.

Poslanici Demokratskog fronta bili su protiv usvajanja ovog izvještaja jer je, kako kažu EKIP trebalo da ograniči ekstra profit operatora koji iz Crne Gore iznose milione eura, kao i da ograniči zarade zaposlenih u tom regulatoru.

Poslanik DF Milutin Đukanović kazao je da je prošle godine prosječna zarada u Agenciji bila 1.500 eura.

Predsjednik Savjeta EKIP-a Šaleta Đurović, tvrdi da je prosječna zarada zaposlenih u prošloj godini, ne računajući nadoknade, iznosila 1.100 eura kao i da su one ove godine smanjene za deset odsto.

Bilo je i riječi o sumnjivoj kupovini poslovnog prostora Agencije.

Bonus video: