Belada: Jaz između tradicionalnog i modernog društva u CG uzrokuje netoleranciju

U društvu se dešavaju velike promjene u stilu života i vrijednosnom sistemu
0 komentar(a)
šetnja, Foto: Luka Zeković
šetnja, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 16.11.2013. 12:17h

U Crnoj Gori postoji jaz između tradicionalnog i modernog društva, što uzrokuje netoleranciju, ocijenila je psiholog, Milica Belada.

Ona je, povodom Međunarodnog dana tolerancije, koji se obilježava danas, kazala da se posljednjih godina u crnogorskom društvu dešavaju velike promjene u stilu života i vrijednosnom sistemu.

Milica Belada je kazala da se shvatanje porodice i ideja o porodici značajno mijenja, navodeći da ima unapređenja ali i nedostataka u tim promjenama

“U stvari, postoji jaz između tradicinalnog društva ,kakvo je bilo ranije, i modernog društva (kojem se teži). Takve promjene su teške i dugo traju, pa nije neobično da smo svjedoci različitih ponašanja, koja, objektivno gledano, možemo ocijeniti netolerantnim”, rekla je Belada agenciji MINA.

Prema njenim riječima, teško je dati ocjenu društva generalno, zbog toga što, kako je kazala, postoji mnogo faktora koji doprinose tome da se ponašamo netolerantnije, “a to ne znači i da smo suštinski netolerantni”.

Belada je kazala da se shvatanje porodice i ideja o porodici značajno mijenja, navodeći da ima unapređenja ali i nedostataka u tim promjenama.

“Jedno je sigurno, djeca koja se u današnje vrijeme vaspitavaju da poštuju roditeljski autoritet, da poštuju porodicu kao najveću vrijednost i da se ponašaju prema tim vrijednostima, često imaju problem da se snađu u društvu, školi, kasnije i na poslu”, navela je ona.

Belada je navela da je sve više popustljivih roditelja, onih koji djecu odgajaju po principima “roditelj je najbolji prijatelj” kao id a se sve više mladih bračnih parova se odlučuje za razvod.

“Iako još uvijek suštinski postoji čvrsto jezgro porodičnog zajedništva u Crnoj Gori, poslednjih godina je značajno uzdrmano velikim promjenama koje se dešavaju u društvu. Zbog toga moramo biti svjesni posljedica koje mogu uslijediti tj. pronaći način da ojačamo crnogorsku porodicu”, ukazala je Belada.

Prema njenim riječima, veliki broj porodičnih problema značajno je podstaknut lošom komunikacijom, dvosmislenim, nejasnim porukama.

Belada je rekla da je značajno izraženo i nerazumijevanje pozicije drugog (roditelja, partnera), neslaganje oko vaspitnih stilova koje treba primijeniti i nedostatak zajedništva.

“Ekonomska nezavisnost partnera značajno doprinosi tome da se ne želi prihvatiti – tolerisati različitost tj. da se nakon nekoliko neuspjelih pokušaja da se riješi problem odlučuju za značajnu promjenu u odnosima, koja naravno utiče i na kvalitet porodičnog života”, zaključila je ona.

Bonus video: