"Crna Gora na Tviteru" od večeras

“Crna Gora na Tviteru – uključi se u promjene” je projekat Centra za demokratsku tranziciju (CDT) i Kancelarije programa Ujedinjenjih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori
3 komentar(a)
cgtvituje, Foto: Screenshot (Twitter)
cgtvituje, Foto: Screenshot (Twitter)
Ažurirano: 15.11.2013. 19:41h

Pitanjima da li su javni prostori zaista "javni", kako ih koristimo, planiramo i kako upravljamo njima, svojih sedam dana u projektu “Crna Gora na Tviteru – uključi se u promjene” počeće večeras Biljana Gligorić, arhitekta i jedan od osnivač iz NVO Expeditio iz Kotora.

“Crna Gora na Tviteru – uključi se u promjene” je projekat Centra za demokratsku tranziciju (CDT) i Kancelarije programa Ujedinjenjih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori, koji ima za cilj osnaživanje društvenog aktivizma putem te mreže.

“Društvene mreže mogu poslužiti kao sredstvo komunikacije u kriznim situacijama, kao sredstvo koje može pojednostaviti i olakšati interakciju građana sa institucijama, ali i kao generator i akcelerator društvene inicijative i aktivizma, odnosno povezivanja ljudi u svrhu zajedničkog djelovanja i rješavanja društvenih problema”, navode u UNDP-u neke od razloga za realizaciju projekta.

Kroz projekat Crna Gora na Tviteru – uključi se u promjene i putem zvaničnog naloga @cgtvituje u narednih šest mjeseci, tviteraši i šira javnost će imati priliku da upoznaju Crnu Goru na način kako je vide afirmisani stručnjaci iz različitih oblasti, stučnjaci koji su manje ili više poznati javnosti.

Svakih sedam dana sa zvaničnog naloga @cgtvituje će tvitovati drugi učesnik u projektu, koji će javnosti saopštavati svoje stavove iz oblasti koju poznaje, saopštavati šta je dobro, te koji su problemi. Nosioci projekta, CDT i UNDP, će potom, u saradnji sa partnerima, portalom Vijesti i kroz emisiju “Robin Hud”, koja se emituje na Javnom servisu RTCG, pokušati da zajedno, u saradnji sa institucijama, utiču na rješavanje otvorenih pitanja i problema.

Prva učesnica u projektu, Biljana Gligorić, svoj prvi tvit objaviće večeras u emisiji “Robin Hud”, koja se na program RTCG emituje od 21 sat, čime zvanično počinje realizacija projekta.

Zvanični nalog projekta @cgtvituje već ima više od 600 pratilaca.

Projekat Crna Gora tvituje – uključi se u promjene je inspirisan inicijativom Kuratori Švedske (Curators of Sweeden).

U decembru 2011. godine, Švedska je postala prva država na svijetu koja je zvanični nalog na Twitteru predala građanima u ruke. Svake sedmice nova osoba tvituje sa naloga @sweeden i tako dijeli sa pratiocima naloga mišljenje, priče i informacije koje su povezane sa Švedskom. Taj nalog trenutno ima 67 hiljada pratilaca.

Bonus video: