Obilježene 142 godine od bitke na Vučjem dolu

Bitka na Vučjem dolu jedna je od najslavnijih pobjeda Crnogoraca i Hercegovaca nad Turcima u Veljem ratu, koji je vođen od 1876. do 1878. godine
471 pregleda 10 komentar(a)
Ažurirano: 29.07.2018. 08:29h

Obilježavajući 142.godine od bitke na Vučjem dolu članovi Udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata (UBNOR) i antifašista Nikšić položili su cvijeće na spomenik junacima sa Vučjeg dola.

“Ako je bitka na Grahovcu utrla put Crnoj Gori kod velikih sila da na nju gledaju kao na novi subjekt na geopolitičkoj karti Evrope, onda su bitke na Vučjem dolu, a ubrzo zatim i bitke na Fundini i Trijepču, značile i konačno priznanje Crne Gore kao 27 nezavisne države što je potvrđeno i na Berlinskom kongresu na kome je Crna Gora dobila i značajna teritorijalna proširenja”, saopštili su iz UBNOR-a.

Bitka na Vučjem dolu jedna je od najslavnijih pobjeda Crnogoraca i Hercegovaca nad Turcima u Veljem ratu, koji je vođen od 1876. do 1878. godine. Crnogorsku vojsku, koja je bila malobrojnija i slabije opremljena, predvodio je kralj Nikola, dok je sa druge strane komandovao Muktar paša. Među ubijenima bio je i Selim paša, dok je Osman paša zarobljen.

“Obilježavajući značajne datume, među kojima je svakako i bitka na Vučjem dolu, dajemo podršku očuvanju kulturno-istorijskog nasljeđa i na taj način doprinosimo da događaji koji su ostavili neizbrisiv trag u istoriji Crne Gore budu sačuvani od zaborava”, poručili su iz UBNOR-a.

Galerija

Bonus video: