Za pravedno društvo

Podgorica: U subotu marš protiv korupcije

Marš će početi u 17 sati ispred spomenika Svetog Petra Cetinjskog, a, kako je najavljeno, marš istovremeno biti održan u glavnim gradovima Srbije, Hrvatske, Slovenije i Crne Gore
16 komentar(a)
Marš protiv korupcije pres, Foto: Antikorupcijska balkanska liga
Marš protiv korupcije pres, Foto: Antikorupcijska balkanska liga
Ažurirano: 01.11.2013. 14:03h

U Podgorici će 2. novembra biti organizovan marš protiv korupcije, a njegovi organizatori su poručili građanima da im se pridruže u borbi protiv sistema koji, kako su ocijenili, nije demokratski.

Marš će početi u 17 sati ispred spomenika Svetog Petra Cetinjskog, a novinar Marko Milačić kazao je da će marš istovremeno biti održan u glavnim gradovima Srbije, Hrvatske, Slovenije i Crne Gore.

"Marširaćemo za ideju borbe protiv korupcije, ideju borbe za pravedni društvo, koje sada ne živimo, ideju bunta protiv društvenog sistema, koji nije demokratija, već mafijaška kleptokratija generisana u samom vrhu, četvrt vijeka nepromjenjene vlasti", poručio je Milačić na konferenciji za novinare.

On je ocijenio da će mnogo lakše biti sjutra učesnicima marša u Beogradu, Zagrebu i Mariboru, navodeći da su oni odavno pokrenuli procese smjenjivosti vlasti, "što je jedna od najbitnijih pretpostavki za kvalitetnu borbu protiv sistemske korupcije".

"Slobodni građani, koje ovom prilikom pozivam da nam se pridruže u širenju duha nemirenja i bunta, proći će duž Bulevara, pored redakcije Pobjede i Agencije za nacionalnu bezbjednost, do raskrnice ambasade Sjedinjenih Američkih Država", naveo je Milačić.

Kako je dodao, tu će učesnici marša skrenuti lijevo i proći pored opštinskog odbora Demokratske partije socijalista, preko mosta Blaža Jovanovića, pored Vlade, i zaustaviti se pored zgrada parlamenta i predsjednika.

"Tamo ćemo prirediti akciju građanske neposlušnosti, o kojoj ne bih govorio. To će biti iznenađenje", rekao je Milačić.

Boris Đerković iz pokreta Udar kazao je da će marš biti održan u sklopu Antikorupcijske lige Balkana, koja je, kako je pojasnio nastala udruživanjem više neformalnih pokreta, aktivista, istraživačkih novinara, zviždača iz cijelog regiona "sa ciljem kreiranja udružene i nefomalne mreže koja bi započela borbu protiv sistemske korupcije".

"Vrijeme je za obračun sa političkom mafijom. Zato pozivamo sve naše građane, kao i građane Bosne i Hercegovine, Hrvatske i drugih balksanskih država da nam se pridruže Antikorupcijskoj ligi Balkana kao i antikorupcijskom maršu koji će se održati u četiri grada Beogradu, Mariboru, Zagrebu i Podgorici", rekao je Đerković.

On je kazao da su se maršu priključili pokret Udar i udruženje Otpor dikatorskom režimu građanska neposlušnost, navodeći da ne postoje njegovi formalni organizatori, već da je to "samoninicijativno okupljanje građana".

Ljubica Gojković iz Otpora diktatorkom režimu građanska neposlušnost rekla je da u ime udruženja, predstavika nezadovoljnih građana i svih inostranih subjekata zahtijeva provjeru porijekla imovine "svih koji su učestvovali u vršenju vlasti u poslednjih godina, članova njihove porodice, kumova i prijatelja i utvrđivanje odgovornosti za ratne zločine".