Uskoro sporazum o saradnji s Jordanom i direktna avio-linija

1 komentar(a)
Vladimir Kavarić, Foto: Boris Pejović
Vladimir Kavarić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 29.10.2013. 15:33h

Crna Gora i Jordan uskoro bi trebalo da potpišu sporazum o ekonomskoj saradnji i postignu dogovor o uspostavljanju direktne avio-linije između Amana i Podgorice, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

Iz Ministarstva su naveli da je ministar ekonomije Vladimir Kavarić posljednjeg dana posjete crnogorske delegacije Jordanu sa ministrom industrije i trgovine Hatemom Al Halawaniem razmatrao predloge za buduću saradnju, između ostalih sporazum o ekonomskoj saradnji, održavanje sjednice mještovite komisije i uspostavljanje direktne avio linije.

Kavarić i Halawani su kao predloge buduće saradnje naveli i razmjenu informacija o investicionim potencijalima Crne Gore u industriji, energetici, poljoprivredi i turizmu.

„Fokus dalje komunikacije između Jordana i Crne Gore jeste uspostavljanje boljih ekonomskih odnosa, posebno u oblastima u kojima smo konstatovali da postoje komparativne prednosti i komplementarni sadržaji”, rekao je Kavarić.

On je naveo da je postignut dogovor u vezi održavanja zajedničke komisije i posjete privredne komore Jordana Crnoj Gori, gdje bi se prezentovali industrijski potencijali za nove investicije, kao i mogućnosti za ulaganja u poljoprivredu i turizmu.

Kavarić je dodao da će već narednih dana uspostaviti komunikaciju po pitanju pripreme posjete i razmjene informacija o crnogorskim investicionim potencijalima.

"Ono o čemu je razgovarano za narednu turističku sezone jeste potencijal uspostavljanja direktne avionske linije između Amana i Crne Gore, Amana kao mogućeg centra tog dijela svijeta što se tiče letova i konecija sa našom državom", saopštio je Kavarić.

Halawani smatra da postoji veliki potencijal u jačanju ekonomske, privredne i trgovinske saradnje dvije zemlje.

“Očekujem da ćemo uskoro potpisati i sporazum o ekonomskoj saradnji. Takođe, poslaćemo delegaciju privredne komore, industrije i poslovnih asocijacija Jordana da posjete Crnu Goru već početkom naredne godine kako bi uspostavili poslovne odnose biznis zajednice Jordana i Crne Gore”, zaključio je Halawani.

Crnogorsku delegaciju u Jordanu je, na poziv jordanskog kralja Abdulaha II predvodio predsjednik države Filip Vujanović.

Bonus video: