Bijelo Polje: Otvorena manifestacija "Med, hrana i lijek"

Pored pčelara iz više crnogorskih gradova manifestaciji su prisustvovali i predstavnici pčelarskih udruženja iz, Srbije, Zlatiborskog okruga, Bosne i Hercegovine, Višegrada i Rudog
254 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 28.07.2018. 12:42h

Manifestacija "Med, hrana i lijek" koju organizuje Udruženje pčelara "Pčelar" Bijelo Polje, otvorena je danas na gradskom trgu u Bijelom Polju.

Pored proizvoda od meda, opreme, brojni posjetioci su imali prilike da kupe razne čajeve, kreme, sapune, ali i opremu za bavljenje pčelarstvom.

Pored pčelara iz više crnogorskih gradova manifestaciji su prisustvovali i predstavnici pčelarskih udruženja iz, Srbije, Zlatiborskog okruga, Bosne i Hercegovine, Višegrada i Rudog.

Predsjednik Opštine Petar Smolović je podsjetio na dugu tradiciju pčelarstva u tom gradu, gdje pčelarska organizacija postoji 82 godine.

"U Bijelom Polju pčelarstvom se bavi 250 pčelara koji posjeduju preko pet hiljada pčelinjih društava. Ciljevi mjera za podsticaj razvoja pčelarstva odnose se na poboljšanje konkurentnosti, proizvodnji pčelarskih proizvoda, očuvanju kvaliteta i poboljšanju zdravstvene ispravnosti pčelinjih proizvoda, podizanju stručnog znanja i obučenosti pčelara u čemu Opština učestvuje”, istakao je Smolović, i najavio da će se založiti za veću podršku pčelarima.

Predsjednik Udruženja pčelara "Pčelar" Vladimir Šebek je kazao da bjelopoljski pčelari daju puni doprinos razvoju pčelarstva, ali i zaštiti životne sredine i razvoju turizma u našoj opštini, a tako će biti i u narednom period.

Pored pčelara iz više crnogorskih gradova manifestaciji su prisustvovali i predstavnici pčelarskih udruženja iz Srbije, Zlatiborskog okruga, Bosne i Hercegovine, Višegrada i Rudog.

Pčelar Murat Idrizović je nudio med zadovoljan sa područja Skadarskog jezera i livadsko šumski med sa Žabljaka. "Pčelarima, a naročito mladim bih poručio da ne treba da se razočaraju u taj posao kada naiđe loša godina, kao ova, sa puno kiša, već da istraju do kraja”.

Lazar Tomović je kazao da pčelarstvom bavi četvrt vijeka. "Meni je ovo dodatno zanimanje, ali može da živi od ovog posla. Iako je pčelarstvo visokorizično, treba istrajati i trud se isplati. U poslu mi pomaže porodica”, kazao je Lazović koji ima oko 80 društava pčela.

Lazović kaže da nije velika posjećenost, vjerovatno zbog visokog datuma u mjesecu.

Nuko Jejina iz Prijepolja je kazao da se pčelarstvom bavi oko 12 godina.

"Pčelarstvo je moja velika ljubav, naročito od prije četiri godine kada sam otišao u penziju, jer mogu više da posvetim tom poslu. Svaki posao koji čovjek radi predano ima rezultata, samo treba da smo posvećeni onom što radimo,” kazao je Jejina, dodajući da mu je u poslu desna ruka supruga Fatma.

Ispred Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja pčelarima i posjetiocima se obratio Nebojša Veličković.

"Ovakve manifestacije treba da imaju još veći značaj, jer je ovo najbolja promocija poljoprivrednih proizvođača i njihovih proizvoda, i naravno da u Ministarstvu poljoprivrede imaju sigurnog partnera za budući rad”, istakao je Veličković.

Galerija

Bonus video: