Jedinstveni broj policije, hitne i službi spasavanja će sačekati do Nove godine

112 je prisustan u svim evropskim državama, a uvođenje tog kontakta stvorili bi se tehnički uslovi za sve države, koje žele da uđu u EU
152 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 29.10.2013. 15:21h

Radna grupa Ministarstva unutrašnjih poslova do kraja godine trebalo bi da završi posao oko objedinjavanja pozivnih brojeva za policiju, službe spasavanja ali i hitne pomoći.

Broj “112”, koji se trenutno koristi u Operativno-komunikacionom centru Uprave policije, trebalo bi da početkom naredne godine postane jedinstveni pozivni kontakt za sve ove službe u hitnim ili vanrednim situacijama.

Taj posao oko objedinjavanja, prema prvobitnom planu, trebalo je da bude gotovo do 15. oktobra ali je na sjednici Vlade taj rok prolongiran do kraja godine.

“Na sjednici od 2. avgusta Vlada je zadužila Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarsvo zdravlja i organe lokalne samouprave da u međusobnoj saradnji sagledaju mogućnost objedinjavanja centara, koji koriste brojeve 112,122,123 i 124 u okviru jedinstvenog OKC 112, te da o tome informišu Vladu do kraja godine”, piše u odgovorima MUP-a.

Na osnovu tog zaduženja Vlade ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević oformio je radnu grupu u kojoj su predstavnici Direktorata za vanredne situacije, Uprave policije i Službe za informacione tehnologije MUP-a ali i Ministarstva zdravlja - Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, Ministarstva za informaciono društvo, Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost i Službe zaštite i spasavanja Podgorice.

Radna grupa MUP-a radi na tome da broj “112” početkom naredne godine postane jedinstveni pozivni kontakt za sve službe u hitnim situacijama

Jedinstveni broj “112” je prisustan u svim evropskim državama, a uvođenje tog pozivnog kontakta stvorili bi se tehnički uslovi za sve države, koje žele da uđu u EU.

Dan evropskog broja “112” obilježava se 11. februara, a sagovornici “Vijesti” naveli su da bi do tog dana naredne godine, u Crnoj Gori uspjeti da zaživi taj jedinstveni pozivni kontakt za policiju i hitne službe.

Jedinstveni broj, kako se očekuje, ubrzaće reagovanje policije, hitne pomoći, vatrogasaca i službi spasavanja kada se dogode saobraćajne nesreće, požari ali i vanredne vremenske neprilike.

Pozivanjem tog broja moći će se odjednom dobiti sve tri službe za hitne intervencije, a uvođenje tog sistema uz koordinaciju rada nadležnih službi, omogućiće se brže organizovanje i efikasnije akcije spasavanja i zaštite ljudskih života i imovine.

Bonus video: