Udruženje mladih sa hendikepom proslavilo 12 godina postojanja

Oni su saopštili da su u prošloj godini uspostavili intezivniju saradnju sa Ministrarstvom održivog razvoja i turizma i Inženjerskom komorom
0 komentar(a)
KOLICA, Foto: Sodalive.ba
KOLICA, Foto: Sodalive.ba
Ažurirano: 22.10.2013. 15:31h

Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore (UMHCG) obilježilo je danas 12 godina postojanja, a tokom tog perioda pokrenulo je brojne inicijative i aktivnosti u cilju poboljšanja položaja osoba sa invaliditetom.

U saopštenju UMHCG navodi se da ta asocijacija neće na druge načine obilježavati godišnjicu, uslijed nedostatka finansijske podrške i cilja da, kako su naveli, novac preusmjerava na aktivnosti koje doprinose ostvarivanju ljudskih prava osoba s invaliditetom, „a uslijed nedostatka dovoljnih i adekvatnih inicijativa i aktivnosti Vlade, države i društva u cjelini“.

Iz UMHCG su saopštili da su u prošloj godini uspostavili intezivniju saradnju sa Ministrarstvom održivog razvoja i turizma i Inženjerskom komorom Crne Gore.

„U okviru projekta Podrška i inkluzija studenata s invaliditetom u institucijama visokog obrazovanja u Crnoj Gori smo nastavili da realizujemo aktivnosti u saradnji sa partnerima, prije svega crnogorskim univerzitetima u cilju stvaranja jednakih uslova za studente s invaliditetom tokom procesa obrazovanja“, naveli su iz UMHCG.

Oni su pojasnili das u, da bi doprinijeli tim aktivnostima, uspostavili Studentsku savjetodavnu kancelariju, koja je smještena u prostorijama UMHCG.

„Takođe, u sklopu ovog projekta rektori tri crnogorska univerziteta – Univerziteta Crne Gore, Univerziteta Mediteran i Univerziteta Donja Gorica, potpisali su Povelju koja se odnosi na podršku i inkluziju studenata s invaliditetom u visokoškolske institucije u Crnoj Gori“, rekli su iz Udruženja.

Kako su precizirali, prošle i ove godine su svi studenti sa invaliditetom, koji studiraju na univerzitetima Crne Gore i Mediteran, a koji su im se obratili, na inicijativu Udruženja, oslobođeni od školarine.

„Nastavili smo i sa redovnim aktivnostima Studentskog servisa, psihološkog savjetovališta i Programa za pse vodiče. Trenutno u Zagreb boravi potencijalni kandidat psa pomagača Milenko Vojičić radi tzv. „prenosa psa na korisnika“, kazali su iz UMHCG.

Kako su dodali, Udruženje je završilo primjenu projekta Monitoring ljudskih prava osoba sa invaliditetom, čiji je cilj, kako su naveli, pisanje izvještaja o stanju ljudskih prava osoba s invaliditetom u Crnoj Gori, „a koji će poslužiti kao izvještaj „iz sjenke“ koji će biti upućen i UN Komitetu o pravima osoba sa invaliditetom“.

„Izvještaj je sačinjen od individualnih iskustava osoba s invaliditetom, praćenja zakona i politika koje se tiču osoba s invaliditetom, odnosno njihove usklađenosti sa Konvencijom UN o pravima OSI, i na kraju društvene odnosno medijske slike o invaliditetu“, saopšteno je iz Udruženja.

Oni su najavili da će prezentacija tog izvještaja uskoro biti u Podgorici.

„Trenutno realizujemo i promovišemo portal Disabilityinfo.me, a u planu su nam brojne aktivnosti i čvršća saradnja sa crnogorskim medijima“, poručili su iz Udruženja.

Kakos u kazali, u ovom periodu su pokrenuli brojne inicijative i aktivnosti u cilju poboljšanja položaja osoba s invaliditetom, sproveli zajedničke aktivnosti sa drugim nevladinim organizacijama, i drugim sektorima, privrednim i javnim.

„Takođe smo inicirali izmjene zakona, učestvovali u pripremi pojedinih propisa, pristupili Ana Lindt Fondaciji, uspostavili saradnju sa političkim partijama i Skupštinskim odborima“, zaključili su iz UMHCG.

Bonus video: