Samo tri prijave godišnje stižu policiji

Kancelarija Vlade Crne Gore vjeruje da dobro rade na rješavanju ovog problema
106 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 18.10.2013. 07:05h

Iako je Stejt department u izvještaju za prošlu godinu zamjerio državnim organima Crne Gore da ne rade dovoljno na suzbijanju trgovine ljudima, vladina kancelarija koja se bavi ovom problematikom tvrdi da to krivično djelo samo sporadično postoji.

Povodom Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima, koji se obilježava danas, nacionalni koordinator za borbu protiv trgovine ljudima Zoran Ulama rekao je da su Upravi policije za nešto više od osam godina podnijeli 20 krivičnih prijava i jednu za krivično djelo trgovine djecom radi usvojenja.

“Nadležni državni tužioci su podigli 19 optužnica protiv 52 lica za krivično djelo trgovina ljudima i protiv šest lica za krivično djelo trgovina djecom radi usvojenja,”dodao je Ulama za “Vijesti”.

Zatrgovinu ljudima pravosnažno su osuđene 27 osobe, dok je ukupan broj žrtava 25.

“Prema našim podacima na teritoriji Crne Gore žrtve su uglavnom bili strani državljani iz Srbije, Ukrajine, Kosova, Bangladeša, ali i iz Crne Gore. To su uglavnom bila lica prosječne starosti između 17 i 45 godina“, kazao je Ulama. Ulama podsjeća da je prema podacima Kancelarije Ujedinjenih nacija za pitanja droge i kriminala za 2012. konstatovano da je skoro 21 miliona ljudi na svijetu žrtva seksualne i radne eksploatacije.

On smatra da je neophodno stalno raditi na podizanju nivoa svijesti javnosti o ovom problemu.

Kancelarija će, danas potpisati Sporazuma o saradnji u borbi protiv trgovine ljudima sa Vrhovnim sudom, tužilaštvom, ministarstavom zdravlja, rada i socijalnog staranja, prosvjete, MUP-a, JU Centra za podršku djeci i porodici Bijelo Polje, Crvenog krsta i više nevladinih organizacija.

U izvještaju Stejt departmenta o trgovini ljudima u svijetu u proteklih godinu dana, koji je ranije predstavljen, navodi se da Vlada Crne Gore ne ispunjava u potpunosti minimalne standarde za eliminaciju trafikinga, ali da čini značajne napore da ih dostigne.

Stejt department preporučuje Crnoj Gori da snažno goni slučajeve seks trafikinga i prinudnog rada, uključujući i državne službenike koji su saučesnici, te da prikupi i podijeli podatke o broju gonjenja, presuda i identifikovanih žrtava u zemlji i van nje. Izvještaj zaključuje da je Vlada Crne Gore pokazala skromnu primjenu zakona u 2012. godini, pa je broj istraga i presuda opao.

Pozvoni za slobodu

Crveni krst Crne Gore uključiće se u regionalnu akciju povodom Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima podjelom promotivnog materijala u skoro svim crnogorskim opštinama.

„Ovogodišnji Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima se obilježava pod sloganom „Pozvoni za slobodu“. Cilj ove akcije je da se javnosti skrene pažnja na rizike koje trgovina ljudskim bićima nosi sa sobom, kao i to da žrtva i trafikant može biti bilo ko“, zaključuju iz Crvenog krsta.

Galerija

Bonus video: