Nikšić: Revizija otkrila sumnjive tendere prošle lokalne uprave

Iako pokušavaju da nađu opravdanje za postupke svojih prethodnika, sadašnji nosioci vlasti u Nikšiću priznaju da je bilo tenderskih malverzacija
87 pregleda 16 komentar(a)
Ažurirano: 17.10.2013. 18:42h

Revizorska kompanija EuroRev iz Podgorice utvrdila je da je ranija lokalna vlast u Nikšiću, koju su sačinjavale Demokratska partija socijalista (DPS) i Socijaldemokratska partija (SDP) prekršila Zakon o javnim nabavkama u najvećem broju tendera raspisanih prošle godine.

Iako pokušavaju da nađu opravdanje za postupke svojih prethodnika, sadašnji nosioci vlasti u Nikšiću priznaju da je bilo tenderskih malverzacija, javlja Televizija Vijesti.

Potpredsjednik Opštine Nikšić Đoko Krivokapić kaže da je to bilo i zbog političke krize, privremenog finansiranja zbog dva kruga izbora.

"Vjerovatno su po inerciji zanemarili taj aspekt", rekao je Krivokapić a na sugestiju novinara da su u pitanju zloupotrebe, on je potvrdio takav stav. "Da, zakonske odredbe su veoma jasne", dodao je Krivokapić.

Video: Televizija Vijesti, Darko Bulatović

On je kazao da mjerodavne državne institucije mogu da provjere nalaze revizorskog izvještaja

Tender za opremanje kino sale "Scena 213", na primjer, se sproveo samo na osnovu predračuna a sumnja se da su pojedini ponuđači bili privilegovani.

Nikšić dužan 41 milion: Za oporavak biće potrebno čudo >>>

Šta se dešavalo sa tenderima, nije se moglo saznati ni od bivšeg predsjednika Opštine, Nebojše Radojičića, koji nije želio da daje bilo kakve komentare.

U lokalnoj opoziciji smatraju da je poslije revizorskog izvještaja posao u rukama Tužilaštva, jer je Zakon o javnim nabavkama osnovni anti-korupcijski zakon.

Odbornik Demokratskog fronta Janko Milatović smatra da je taj izvještaj javni poziv javnom tužiocu da reaguje.

"Ali, ako tužilac ne bude radio kako treba, ili ako ga bude radio u slučaju političke korupcije koja je bila u Nikšiću poslije lokalnih izbora, onda bolje da ga ne radi", rekao je Milatović.

Galerija

Bonus video: