Crnogorska zastava je već na Antarktiku: Sprema se novi pohod ka Južnom polu

Ekspedicija iskusnih ljudi iz Crne Gore i Rusije mogla bi se zaputiti ka Južnom polu već oko Nove godine
207 pregleda 10 komentar(a)
Ažurirano: 16.10.2013. 19:16h

Rus kome je pošlo za rukom da prije četiri godine na Antarktiku postavi crnogorsku zastavu, hidrometeorolog Mihail Bočkarev, planira da ponovi avanturistički pohod na koji bi poveo i iskusne prijatelje iz Crne Gore.

Ekspedicija, koja bi brojala četiri do pet državljana Crne Gore, a koju bi predvodio Bočkarev sa isto toliko ruskih avanturista, namjerava da krene ka ledom okovanom kontinentu, simbolično obilježavajućži 305 godina od uspostavljanja rusko – crnogorskih odnosa.

“Još je sve u pripremi, jer bi idealno vrijeme za naš odlazak bio janur, ili februar, kada je na Antarktiku, uslovno, ljeto. Plan nam je da to bude za Novu godinu, ali za sada nikakve još detalje ne mogu otkriti, jer je cilj da ekpedicija ode i tamo bude desetak dana, sa jednim jedinim 'zadatkom' - da postavimo i crnogorsku i rusku zastavu”, otkriva u razgovoru za “Vijesti” Bočkarev, koji je sekretar “Ruskojezične dijaspore” u Crnoj Gori.

Čovjek koji već dugo boravi u Crnoj Gori, uglavnom u Nikšiću i Budvi, nakon spektakularnog poduhvata od prije pet godina i odlaska na Antartik, priča kako želi ponovo da doživi ”nesvakidašnji kontinent”.

Hidrometeorolog nemirne krvi: Mihail Bočkarev nosiće crnogorsku zastavu drugi put

“Mnogi moji prijatelji odavde žele da odu. Na ideju sam došao jer smo željeli da obilježimo tri vijeka uspostavljanja odnosa dva naroda. U Crnoj Gori ima mnogo javnih, sportskih, kulturnih, muzičkih događaja, ovdje dolaze najveće zvijezde. Dolaze najpoznatiji kompozitori, umjetnici, slikari…Plan Ruskojezične dijaspore i moj lični plan je da organizovanjem ove ekspedicije na potpuno autentičan način obilježimo vezu Rusije i Crne Gore, time što bi u ekspediciji bilo i Crnogoraca i Rusa, koji bi zajedničkim postavljanjem zastava na ruskim istraživačkim stanicama na Antarktiku dokazali jaku vezu dva naroda”, ispričao je Bočkarev.

Prisjeća se da je prije četiri godine na putovanje otišao sa ruskim ledolomcem i u društvu iskusnih ljudi, koji su kao zamjena otišli svojim kolegama u pet ruskih istraživačkih stanica koje se nalaze na Antarktiku.

“Bio sam dva mjeseca, obišao cijeli Antarktik, na svakoj od tih stanica se vijorila crnogorska zastava, za šta postoje pečati na njoj”, priča Bočkarev pokazujući zastavu koju je donio sa tog putovanja.

On dodaje da je upravo na takav put otišao kako bi doživio novo iskustvo, putovanje na Južni pol za njega je bilo otkrovenje, najbolji mogući trening volje, vjere i duha.

“Put na Antartik je kao put na drugu planetu. Kada tamo odete, vidite nešto što je zaista potpuno drugačije od onoga na šta ste navikli, osjećaj koji se ne može opisati, riječima je nemoguće izreći ukoliko sami to ne iskusite. Nešto što vas vuče da ponovo odete. To su ona mjesta gdje čovjek ode jednom ili nikada u životu, to nije običan put, nešto poslije čega posmatrate život drugačije”, ispričao je Mihail navodeći da ga je Antarktik potpuno promijenio.

Uz želju da ekspedicija postavi zastavu upravo za Novu godinu, kada ističe stara, a dolazi 2014, Bočkarev kaže da još pregovaraju kako bi eventualno obezbijedili sponzore, koji bi podržali takav pohod.

“Bilo kako bilo, mi ćemo otići na ovaj put”, zaključio je Mihail.

Galerija

Bonus video: