Amfilohije: Obnavljamo svetinju do 2020.

Amflohije je najavio i proslavu 800-te godišnjice uspostavljanja Srpske pravoslavne crkve i Zetske episkopije. Novootvorena manastirska riznica na Prevlaci sadrži oko 500 predmeta iz svih bogatih istorijskih slojeva ovog porostora, pronađenih tokom brojnih arheolopkih istraživanja što su ovdje sprovedena
0 komentar(a)
Osveštanje hrama, Prevlaka, Amfilohije, Foto: Siniša Luković
Osveštanje hrama, Prevlaka, Amfilohije, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 26.07.2018. 13:21h

Mitropolit crnogorsko–primorski Amfilohije osveštao je danas novoizgrađenu riznicu manastira Svetog Arhangela Mihaila na Prevlaci kod Tivta i najavio da će do 2020. taj manastir biti obnovljen u punoj mjeri.

Amflohije je najavio i proslavu 800-te godišnjice uspostavljanja Srpske pravoslavne crkve i Zetske episkopije. Novootvorena manastirska riznica na Prevlaci sadrži oko 500 predmeta iz svih bogatih istorijskih slojeva ovog porostora, pronađenih tokom brojnih arheolopkih istraživanja što su ovdje sprovedena.

Najstariji ekponat je iz drugog vijeka prije nove ere.

"Iz ove riznice će polako da izrasta i hram Svetih Arhangela i nadamo se da ćemo do 2020.godine postaviti zlatni krst na ovoj drevnoj svetinji. Ova svetinja nije samo gomila kamenja koja je ostala. Ima nešto što se vaznijelo na nebesa i ugradiilo u vjećni božiji grad Jerusalim, zajedno sa onima koji su se ovdje podvizivali i krštavali i vjenčavali kroz vjekove i onima koji su ovdje mučenički postradali“. kazao je mitropolit Amfilohije.

On je danas na Prevlaci služio svetu arhijerejsku litrugiju uz saslučenje episkopa pakračko-slavonskog Jovana, episkopa dioklijskog Metodija i bokokotorksog sveštenstva.

Liturgiji su pored ostalih, prisustvoivali i srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, te predsjednici Skupština Optina u Kotoru Dragica Perović i Budvi Đorđije Vujović, kao i konzul Srbije u Crnoj Gori Zoran Dojčinović. Uz bogat kulturno-umjetnički program, na Prevlaci je danas održan veliki Sabor pravoslavne omladine.

Bonus video: