Cetinje: Šahovske garniture za djecu iz vrtića "Zagorka Ivanović"

"Cilj škole svakako je okretanje najmlađih sportu i pospješenje takmičarskog duha..."
59 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 11.10.2013. 18:23h

Članovi šah kluba "Crnogorac" sa Cetinja poklonili su šahovske garniture djeci cetinjskog vrtića "Zagorka Ivanović".

Garniture su djeci uručili aktivni igrači kluba: sportski direktor Nebojša Pobor, šahovski instruktor FIDE majstor Jovo Batrićević i velemajstor Božidar Bonja Ivanović.

Član kluba Boban Batrićević kaže da je povod ove akcije zapravo popularizovanje drevne igre među najmlađima i njihovo animiranje za upis novih članova.

"Uprava vrtića "Zagorka Ivanović" imala je sluha za ovu akciju cetinjskih šahista, a kod djece je bilo vidno prijatno iznenađenje poklonima i pristupačnošću samih instruktora. Šahovski velemajstor Božidar Ivanović upoznavao je najmlađe sa prvim šahovskim potezima, što je djecu veoma zainteresovalo", kaže Batrićević.

On proučuje da će ovih akcija biti više, tako da u narednom periodu imaju u planu akciju uručivanja promotivnog materijala i šahovskih bukvara učenicima cetinjskih osnovnih i srednjih škola. Inače, Šah klub "Crnogorac" osnovan je u proljeće 2012. godine, a u njemu pored gore pomenutih šahista, nastupaju i poznati igrači sa teritorije Cetinja.

Osnovni motiv osnivanja kluba jeste otvaranje škole šaha za mlade, koje u Prijestonici nije bilo dugi niz godina.

Škola šaha funkcioniše od samog osnivanja kluba i već broji 20 polaznika, uzrasta od 6 do 14 godina, koji su se već oprobali na takmičarskom polju, pojavivši se na više turnira za najmlađe koje je organizovao Šahovski savez Crne Gore. Za sada se od polaznika rezultatom istakao dvanaestogodišnji Danilo Pobor, koji je na prvenstvu Crne Gore u svom uzrastu osvojio drugo mjesto, što ga je kvalifikovalo da igra i na nedavno završenom Evropskom provenstvu za najmlađe gdje je ostvario solidan plasman.

Pored navedenog, djeca u školi imaju mogućnost učenja stranih jezika i rada na računaru, kako bi im se olakšala komunikacija i interakcija sa vršnjacima iz zapadnoevropskih zemalja, jer se planiraju i učešća na inostranim takmičenjima.

"Cilj škole svakako je okretanje najmlađih sportu, pospješenje takmičarskog duha i stvaranje budućih šahista koji će biti uspješni", poručuje Batrićević.

Galerija

Bonus video: