Sajam prirode i sporta: Dočarana draž prirodnih ljepota

Manifestacija okupila više od 30 sportskih i drugih organizacija koje su na atraktivan način prezentovale čime se bave
1 komentar(a)
Ažurirano: 06.10.2013. 18:24h

Posjetioci šoping centra Mall of Montenegro su u sklopu manifestacije "Pokaži PUT!", mogli da se bolje upoznaju sa mogućnostima koje naša zemlja pruža za bavljenje sportovima u prirodi.

U okviru manifestacije su simulirane i razne sportske aktivnosti, pa su se brojni posjetioci oprobali u streličarstvu, alpinizmu, paintbolu..

Među više od 30 sportskih i drugih organizacija koje su na atraktivan način prezentovale sebe i sportove kojim se bave, našao se i Windsurf klub ”Pelikan”, čije je sjedište na Vranjini, na Skadarskom jezeru.

Predstavnik kluba Omer Šarkić kazao je "Vijestima" da promovišu windsurf - jedrenje na dasci, kao jedan od sportova koji je komplementaran sa turističkom ponudom Crne Gore.

"Još uvijek nemamo dovoljno podrške... U Hrvatsku, na primjer, isključivo zbog windsurfa dolaze desetine hiljada turista. Mi imamo odlične uslove za bavljenje ovim sportom, pogotovo na Adi Bojani", kazao je Šarkić.

On je kazao da su kao pioniri prije 12 godina krenuli na Skadarsko jezero kako bi promovisali, ne samo jedrenje i Nacionalni park, nego i ekologiju Crne Gore.

"Možda interesovanje za jedrenje nije veliko, jer je to dosta skup sport. Bez sponzora i podrške države, praktično je nemoguće... Za one koji nijesu članovi kluba iznajmljivanje opreme košta osam eura. To je nekomercijalna cijena, jer je oprema nenormalno skupa. Oko 3.000 eura je jedan komplet opreme koji se veoma brzo pohaba", kazao je Šarkić.

Ako čak i mali djelić opreme pukne, Šarkić objašnjava da ga je nemoguće nabaviti u Crnoj Gori, već se mora kupiti u inostranstvu.

"Klub ima dvadesetak članova. Oni koji plaćaju članarinu od 50 eura, a nemaju svoju opremu, mogu je iznajmiti za četiri eura", kazao je Šarkić.

TV Vijesti, Jovica Jokić

Svoju opremu za obilaženje staza, sastavljenu od šljemova, raznih konopaca, majica sa logom firme, posjetiocima su predstavili i iz Avanturističkog parka Lovćen sa Ivanovih korita, koji radi već šest godina.

"Imamo sadržaje za sve od pet do 75 godina. Imamo sedam staza na drveću, od jednog do 40 metara visine, za različite nivoe kondicije. Da bi se savladala jedna staza potrebno je od dva do tri sata", kazao je predstavnik avanturističkog parka Nikola Vukčević, dodajući da je za pola dana provedenog u aktivnostima u parku potrebno izdvojiti od osam do 18 eura.

Vukčević ističe da najviše posla imaju ljeti i da su za pomenute aktivnosti podjednako zainteresovani i stranci i naši građani.

Svoj štand, na kome je izložena bila brojna oprema, imao je i Planinarski klub "Visokogorci", koji postoji četiri godine.

"Na ovaj način željeli smo da promovišemo zdrave stilove života, prije svega, boravak u prirodi. Ono čime se mi bavimo malo je ekstremnije, ali se nadam da ćemo kod ciljne grupe probuditi interesovanje i želju da se nam se pridruže i da zajedno idemo po planinama i istražujemo ih", kazao je član Upravnog odbora kluba Dušan Bošković.

On je istakao da imaju i posebnu proceduru prijema članova, pa "osim ljudskih osobina koje svi treba da posjedujemo", budući član treba da ima iskustvo penjanja na 4.000 metara, što predstavlja garanciju da ima iskustvo i opremu.

U sklopu manifestacije održan je i promotivni biciklistički krug od Trga Republike do centra Mall of Montenegro

Bošković je objasnio da su izložili penjačku opremu, koja je potrebna za bezbjedno kretanje po planini od različitih vrsta cipela za tehničko penjanje i ekspedicijsko djelovanje, do zaštitnih šlemova, čeonih lampi, karabinera, užadi, štapova... Na štandu su izložili i alpinističke pojaseve, koje u kombinaciji sa konopima i drugim sredstvima, koriste za sigurno kretanje u ekstremnim planinskim djelovima.

"Izložili smo i dio opreme za bivakovanje u planini. Imamo bivak vreću, koja služi za prvo preživljavanje u planini i za spasavanje, vreće za spavanje za naše i za planine gdje je temperatura minus 50 stepeni, jakne od specijalnog materijala, rance”, kazao je Bošković.

Posjetiocima su se, između ostalih, predstavili i Planinarski, Streličarski i Biciklistički savez Crne Gore, Biciklo.me, Vojska Crne Gore, Klub vojnih planinara, Nacionalna turistička organizacija, PK “Lisa”, Kajakaški klub “Morača”, Paintbol klub “Victori”, “Riders.me”, “GSS”, “InterSport”, “Rubicon”, “GPS Centar”, “Una”, Konjički klub “Montenegro”.

U sklopu manifestacije održan je i promotivni biciklistički krug od Trga Republike do centra Mall of Montenegro, prezentacija projekta „Putokaz“ i svečana dodjela nagrada konkursa „Pokazi PUT!“.

Načelnik speleološke komisije pri Paninarskom savezu Crne Gore Marko Zornija je održao predavanje na temu speleologije, a upriličena je i video-projekcija sportova u prirodi – Riders.me.

Oprema i za modelare

Posjetioci su na štandu kluba avio-modelara ”Cirus” mogli vidjeti nekoliko helikoptera, tri jedrilice različitih materijala, brzine i kvaliteta, ali je najviše pažnje i kod djece i kod odraslih, izazvao pravi simulator letjenja.

Na simulatoru se, kako je objasnio predsjednik kluba Darko Popović, vježba i pokušavaju se izbjeći troškovi oko lomljenja i kupovine novih modela i da bi se "uživalo u letu na najbezbolniji način".

Popović je kazao da njihov štand predstavlja spoj elektronike, interneta i izlaska u prirodu. "To je veoma bitno, posebno za mlade modelare i omladinu koja se uči da nešto sama napravi svojim rukama. Sljedeća stepenica u modelarstvu je snimanje iz vazduha letjenjem pomoću monitora i naočara", kazao je Popović.

Besplatan parking za bicikliste

Besplatan parking za bicikla je otvoren na dva punkta u šoping centru Mall of Montenegro. Predstavnik organizatora manifiestacije “Putokaz.me” Stefan Jeremić je kazao da bi uskoro trebalo da bude otvoren još neki punkt, gdje će građani moći da besplatno parkiraju svoja bicikla.

Galerija

Bonus video: