Baković: Nove odredbe o ombudsmanu bolje od postojećih

Predlogom izmjena Zakona precizirana je finansijska nezavisnost funkcije Zaštitnika, a navodi se i da je njima postignut maksimum da se ta institucija ojača i učini nezavisnijom
0 komentar(a)
Šućko Baković, Foto: Boris Pejović
Šućko Baković, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 04.10.2013. 12:31h

Nove zakonske odredbe daleko su bolje od postojećih i ukazuju da će Zaštitnik ljudskih prava i sloboda moći samostalno da odlučuje o novcu, kazao je ombudsman Šućko Baković.

U Predlogu izmjena Zakona o zaštitniku ljudskih prava i sloboda koje je Vlada usvojila na jučerašnjoj sjednici, precizirana je finansijska nezavisnost funkcije Zaštitnika, a navodi se i da je njima postignut maksimum da se ta institucija ojača i učini nezavisnijom.

Baković je rekao da je to dobar model koji će podržati u instituciji Zaštitnika ljudskih prava i sloboda.

Izmjenama Zakona predviđeno je da predsjednik države konsultuje predstavnike nevladinih organizacija (NVO), naučnu i stručnu javnost, prilikom predlaganja Skupštini kandidata na tu funkciju.

"I ranije smo predlagali da predsjednik konsultuje akademsku zajednicu i nevladin sektor. To je dobro rješenje i treba uključiti sve relevantne NVO koje se bave zaštitom ljudskih prava i sloboda", ocijenio je Baković.

On je dodao da ombudsman nije dobio nijednu novu nadležnost.

"Nijesmo dobili nijednu novu nadležnost, i zaštita od torture, nečovječnog ponašanja i kažnjavanja lica lišenih slobode postoji od 2011. godine, samo se unaprjeđuje zakonodavni okvir za tu funkiju", rekao je on.

Bonus video: