Lov na lignje: Na tronu Tivćani sa kilogram ulova

“Mali je ulov, ali to je tako sa lignjama. Jedne večeri ih ima, druge nema"
366 pregleda 2 komentar(a)
Lov na lignje, Foto: Ivana Komnenić
Lov na lignje, Foto: Ivana Komnenić
Ažurirano: 29.09.2013. 16:51h

Članovi ekipe “Iveko“, Vlatko Grbac i Petar Miljković iz Tivta, pobjednici su tradicionalnog takmičenja u sportskom lovu na lignje iz barke, “pod ferao“, održanog u akvatorijumu Kotorskog zaliva u organizaciji Kluba za sportski ribolov “Zubatac“ iz drevnog grada.

Drugo mjesto osvojila je ekipa “Vanja i Baki“, a treće Keko Brkanović, koji je nastupio kao pojedinac.

Učestovalo je 30 takmičara raspoređenih u 11 ekipa, koji su ulovili svega 3,4 kilograma lignji.

Predsjednik Kluba za sportski ribolov “Zubatac” Marko Ševaljević priznaje da je ulov bio “nezavidan i ispod svakog nivoa“ i naglašava da to takmičare nije omelo u namjeri da se druže i razmijene iskustva.

Pobjednički dvojac Vlatko Grbac i Petar Miljković ulovili su kilogram i 50 grama.

“Mali je ulov, ali to je tako sa lignjama. Jedne večeri ih ima, druge nema. Za lignje nije potrebna neka značajna ribolovna vještina. Potrebno je malo sreće i dobra pušća. Uobičajenih mamaca nema, već je potrebna vještačka varalica kojih ima u raznim bojama”, kazao je Grbac i dodao da su sada još aktuelni filuni, ingljuni i palamide.

Miljković, koji dio godine živi u Norveškoj, upoređujući ribolov u Sjevernom ledenom okeanu i na Mediteranu, opredjeljuje se za ovaj drugi i ističe da je lov na lignje pravo uživanje.

“Ovo je fantastičan doživljaj, iako bi neki rekli da u mirnoj Boki ribolov nije izazov. Nije baš jednostavno i pored idealnih vremenskih prilika uloviti lignju. Ipak , činjenica je da gore ribe ima više. U Norveškom moru nema lignji, već lovimo bakalare, losose i druge ribe, a kada pričam da ulov ispod kila bacamo u more, ovdje mi se čude. Međutim, ovo što sam doživio na lovu na lignje je interesantnije i predstavlja veliki izazov. Organizacija i druženje bili su fantastični”, kazao je Miljković.

Bonus video: