Access Info Europe: Vlasti da obezbijede puni pristup informacijama u CRPS

U demokratskim društvima postoji obaveza da se obezbijedi puni pristup podacima koji se tiču osoba u privrednim subjektima
143 pregleda 0 komentar(a)
Helen Darbišir, Foto: Scoop.it
Helen Darbišir, Foto: Scoop.it
Ažurirano: 26.09.2013. 14:31h

Organizacija Access Info Europe pozvala je crnogorske vlasti da bez odlaganja obezbijede puni pristup informacijama u Centralnom registru privrednih subjekata (CRPS), ali i u ostalim javnim registrima.

U reagovanju te organizacije se navodi da bi crnogorske vlasti na taj način dokazale njihovu posvećenost standardima EU u oblasti transparentnosti i poštovanju slobodnog pristupa informacijama, za koji je Evropski sud za ljudska prava u Strazburu zaključio da predstavlja osnovno ljudsko pravo iz korpusa prava kojim se definiše sloboda izražavanja.

“Access Info Europe je sa velikom zabrinutošću primio informaciju o uklanjanju matičnih brojeva iz crnogorskog Centralnog registra privrednih subjekata i pozivamo nadležne da se preduzmu neophodni koraci kako bi taj registar i dalje bio u potpunosti javan”

“Access Info Europe je sa velikom zabrinutošću primio informaciju o uklanjanju matičnih brojeva iz crnogorskog Centralnog registra privrednih subjekata i pozivamo nadležne da se preduzmu neophodni koraci kako bi taj registar i dalje bio u potpunosti javan”, navodi se u reagovanju izvršnog direktora te organizacije, Helen Darbišir.

U reagovanju Access Info Europe koje je proslijedila Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) navodi se da su njeni predstavnici informisani da je, u cilju opravdanja razloga zbog kojih su uklonjeni podaci iz registra, korišćena argumentacija kako se to radi da bi se zaštitili lični podaci u registru, u skladu sa onim što su EU standardi u oblasti zaštite podataka o ličnosti.

“Ta argumentacija nije ni legitimna niti tačna. Informacije o vlasnicima kompanija, u manjem ili većem obimu, dostupne su u velikom broju zemalja širom EU, bez bilo kakve bojazni da bi se na taj način prekršilo nečije pravo na privatnost”, rekla je Darbišir.

Ona je podsjetila da u demokratskim društvima postoji obaveza da se obezbijedi puni pristup relevantnim podacima koji se tiču osoba u privrednim subjektima.

“To pravilo je analizirano i posljednji put potvrđeno od većeg broja komesara za slobodan pristup informacijama na međunarodnom samitu u Berlinu, koji se održao 18. i 19. septembra ove godine”, poručila je Darbišir.

Trend u Evropskoj uniji je, kako je poručila, veoma jasan, a to je da se teži objavljivanju većeg, a ne manjeg obima podataka u registrima privrednih subjekata.

“To je nešto što su potvrdili i lideri vodećih zemalja svijeta, dajući podršku principima iz dokumenta Open Data Charter, Grupe osam najrazvijenijih i privredno najmoćnijih zemalja svijeta (G8) u junu ove godine”, dodala je Darbišir.

Taj dokument, kako je zaključila, eksplicitno navodi da su registri privrednih subjekata setovi podataka od velike važnosti koji bi morali biti javni zbog unaprijeđenja demokratije i podsticanja inovativnih vidova ponovne upotrebe tih podataka.

Bonus video: