Jedva preživljava sa 130 eura u memljivoj kući na Koniku

Vesna tvrdi da se više puta obraćala za pomoć Centru za socijalni rad, kako bi popravila vrata i prozore na kući
38 komentar(a)
Vesna Seidi, Foto: Luka Zeković
Vesna Seidi, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 23.09.2013. 18:30h

U oronuloj kući u podgoričkom naselju Koniku, u kojoj krov prokišnjava, a vrata i prozori ne mogu normalno da se zatvore, udovica Vesna Seidi živi sa dvoje male djece, Fatimom i Šabanom, a Memet je u domu u Bijeloj.

Svježe fleke na plafonu svjedoče da krov prokišnjava iako je tek septembar, a vlažni zidovi i betonski pod dodatno pogoršavaju uslove za život.

“Vlaga je ogromna, krov je potpuno propao i ovih dana je curila voda sa plafona, pa smo i krevete pomjerali na dio koji ne prokišnjava. Novca nemamo da popravimo krov, jer nemam posao, a primam 91 euro socijalne pomoći i 38 eura dječjeg dodatka”, kazala je Seidi “Vijestima”.

Kuća od 30-ak kvadrata, koju su dobili od Centra za socijalni rad, ima dva trošna kreveta, jedan improvizovani ležaj, dva ormara.

Vesna nema električni šporet, ni peć na drva i ne zna kako će se grijati tokom zime.

Vesna nema električni šporet, ni peć na drva i ne zna kako će se grijati tokom zime

“Ne znam kako ćemo prezimiti, kako će djeca da se ugriju, pogotovo ako kiše budu česte kao što znaju da budu tokom jeseni i zime. Novca da kupim šporet i drva nemam, a i ovo malo stvari što imam sam dobila od komšija...”, kazala je Vesna.

Ona je rekla da zarađuje proseći na ulicama, da je završila srednju tekstilnu školu, ali da posla nema. Suprug je umro prije dvije godine, a porodica joj, tvrdi, nikada nije oprostila što se udala za Roma i sa njima nema nikakav kontakt, godinama.

Mali Šaban mnogo se obradovao kada je vidio fotoreportera i smjestio se kraj majke, dok je Fatima bezbrižno spavala na trošnom kauču, jer kiša prijepodne nije padala, a dani su još topli.

“Imamo i kupatilo, ali bojler ne radi, a i struja je slaba. Htjeli su da nam je isključe, ali su iz Elektrodistribucije odustali jer su vidjeli u kakvim uslovima živimo”, kazala je Vesna.

Želi da Mehmeta vrati iz Bijele

Vesna tvrdi da se više puta obraćala za pomoć Centru za socijalni rad, kako bi popravila vrata i prozore na kući.

“Zaprijetili su da će i ovo dvoje djece da daju u Bijelu , a ja bih voljela da i Memeta što prije vratim kod sebe i da živimo svi zajedno. Na sreću, ima dosta dobrih ljudi koji mi daju nešto novca, pomažu i komšije, a i na pijaci dobijem od prodavaca nešto voća i povrća i tako prehranjujem djecu”, rekla je Vesna.

Bonus video: