Rastoder: Inspekcija utvrdila da je bilo mobinga u SSCG

"Ovo je prvi takav izvještaj otkad je ovaj zakon na snazi i da apsurd bude veći otkriven je u organizaciji koja treba da brine o pravima radnika", rekla je Rastoder
5 komentar(a)
Zoran Masoničić, Foto: Savo Prelević
Zoran Masoničić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 21.09.2013. 14:23h

Predsjednica Sindikalne organizacije zaposlenih u stručnoj službi Saveza sindikata Senka Rastoder kazala je da su dobili obavještenje Inspekcije rada u kojem je navedeno da su u Savezu sindikata, kao poslodavcu, otkrili kršenje Zakona o zabrani zlostavljanja na radu, odnosno mobing zaposlenih.

"Ovo je prvi takav izvještaj otkad je ovaj zakon na snazi i da apsurd bude veći otkriven je u organizaciji koja treba da brine o pravima radnika", naglasila je Rastoderova.

Generalni sekretar SSCG Zoran Masoničić je "Vijestima" kazao da nema takve informacije i da vjeruje da je to slobodna interpretacija Senke Rastoder "kao mnogo puta do sada".

Rastoderova je navela da je u obavještenju inspekcije navedeno da SSCG mora, u skladu sa zakonom, imenovati posrednika između zaposlenih i poslodavca.

Ona je istakla da je obavještenje zavedeno 10. avgusta i tada je poslato poslodavcu, ali nije njima koji su predali prijavu.

"Dobili smo ga na naknadan zahtjev. Rok za ispunjenje navedene mjere je 15 do 30 dana, ali ništa nije učinjeno. Prema zakonu, poslodavac imenuje posrednika ali ga mora prihvatiti sindikalna organizacija zaposlenih", ukazala je Rastoderova.

Rastoder je istakla da će im ovaj dokument koristiti u narednim sudskim postupcima protiv poslodavca, kao i da im se neće ponavljati ono što su proteklih godina preživjeli ona i kolega Vukadin Ćupić, kao sindikalni predstavnici zaposlenih u SSCG dok su tražili isplate zaostalih zarada i štrajkovali glađu.

Rastoderova je kazala da su u tom periodu podnijeli tri prijave za mobing jer su trpili maltretiranja, ometanja štrajka, da je generalni sekretar zvao policiju da ih izbace iz prostorija SSCG, kao i da su ljudi sa zdravstvenim problemima dobijali otkaz bez razloga.

Bonus video: