Budva pred novim talasom betonizacije

Budvu očekuje burna građevinska jesen, a ako se uzme u obzir da je na prostoru metropole turizma izdato još desetak dozvola za gradnju hotela
100 pregleda 25 komentar(a)
Budva, Foto: Vuk Lajović
Budva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 16.09.2013. 07:41h

Iako se tržište nekretnina još nije stabilizovalo, a metropola turizma ima više od hiljadu stanova i apartmana na prodaju, to nije pokolebalo graditelje u planovima.

Da je građevinski biznis na budvanskoj rivijeri i dalje najunosniji, a ne turizam, potvrđuje i to da je opštinski Sekretarijat za prostorno planiranje i održivi razvoj za prvih osam mjeseci ove godine izdao čak 70 građevinskih dozvola, kojima je dozvoljena gradnja novih 62.155 kvadrata stambenog i apartmanskog prostora.

Juče je ukinuta zabrana gradnje za drugu, treću i četvrtu građevinsku zonu, dok će investitori u prvoj i ekskluzivnoj zoni morati da sačekaju 1. oktobar, kako bi pokrenuli svoje građevinske mašine. Dotle u Opštini čeka još najmanje 40 zahtjeva za dobijanje građevinske dozvole.

Po svemu sudeći, Budvu očekuje burna građevinska jesen, a ako se uzme u obzir da je na prostoru metropole turizma izdato još desetak dozvola za gradnju hotela, što je u nadležnosti Ministarstva održivog razvoja i turizma, onda će do početka naredne sezone taj grad biti najveće gradilište na obali.

Da je u Budvi kulminirala gradnja individualnih stambenih i objekata namijenjenih pružanju turističkih usluga, potvrđeno je i u godišnjem izvještaju o uređenju prostora u opštini Budva za 2012, koji su sačinili Sekretarijat za investicije i Sekretarijat za prostorno planiranje i održivi razvoj.

„Izgrađenost prostora u proteklih nekoliko godina je izrazito napredovala, posebno u sferi individualnog i kolektivnog stanovanja, kao i gradnji turističkih kapaciteta. Analizom sprovođenja planskih dokumenata, od prostornog, generalnog, do planova nižeg reda, uočava se da su svi donijeti, između ostalog, i sa željom da se legalizuju postojeći objekti. Ovaj cilj je dobrim dijelom postignut, jer je legalizovan značajan broj objekata.

Potpuno komunalno opremanje grada i uređenje planiranih javnih površina i sadržaja mora biti obezbijeđeno odgovarajućom zemljišnom politikom i odgovarajućim upravljanjem grada. U proteklom periodu najveći problem predstavljala je činjenica da u pogledu infrastrukture investicije nijesu bile srazmjerne potrebama i nijesu pratile izgradnju mnogobrojnih novih objekata, tako da je evidentan nedostatak kako saobraćajne, tako i ostale infrastrukture na značajnom dijelu teritorije opštine“, navodi se, između ostalog, u izvještaju za prošlu godinu.

Bonus video: