Vozovi se umalo sudarili kod Ostroga: Mašinovođa prošao kroz crveno

Prema informaciji “Vijesti” u vozu iz Nikšića bilo je četiri, a u podgoričkom svega dva putnika
102 pregleda 0 komentar(a)
voz, Foto: Savo Prelević
voz, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 13.09.2013. 19:16h

U željezničkoj stanici Ostrog, na pruzi Podgorica - Nikšić, preksinoć u 20 sati i 20 minuta samo pukim slučajem i velikom srećom nije došlo do sudara dva nova voza koji su nedavno kupljeni u Španiji.

Prema informaciji “Vijesti”, voz iz pravca Nikšića, kojim je upravljao Nebojša Vučinić, u stanicu Ostrog ušao je na crveno svjetlo i pravo je čudo kako na njega nije naletio voz kojji je dolazio iz pravca Podgorice, koji je imao zeleni singnal, odnosno otvorenu prugu. Ljudi koji su bili na licu mjesta kažu da je mašinovođa koji je dolazio iz pravca Podgorice, ne vjerujući da se na kolosjeku koji je otvoren za njega nalazi drugi voz, u posljednjim trenucima počeo da koči, pa su dva voza ostala na razdaljini manjoj od deset metara.

U Željezničkom prevozu su potvrdili da se incident dogodio. Zamjenik izvršnog direktora ŽPCG Vojislav Andrijašević objasnio je da je do vanrednog događaja došlo zbog greške mašinovođe, koji je upravljajući vozom koji je dolazio iz Nikšića ušao u stanicu Ostrog iako je imao crveni signal, što znači da taj kolosjek nije slobodan za njega.

“Mašinovođa je suspendovan, a disciplinski će odgovarati i otpravnici vozova u stanicama Nikšić i Podgorica”, kazao je Andrijašević, dodajući da će konačnu riječ ovom incidentu dati komsija za vanredne događaje ŽPCG.

Prema informaciji “Vijesti” u vozu iz Nikšića bilo je četiri, a u podgoričkom svega dva putnika

On nije sporio tvrdnju da je riječ o vrlo ozbiljnom incidentu, ali je istakao da novi španski vozovi imaju odlične kočnice i da mogu da se zaustave na relativno malom rastojanju.

Više stručnjaka za željeznicu, koje su “Vijesti” pitale za komentar ovog događaja, nije željelo javno da govori zbog toga što je riječ o ljudskom faktoru, da unaprijed ne bi presuđivali kolegama. Ipak, svi su bili jednoglasni u stavu da je riječ o najozbiljnijem incidentu koji se može desiti na željeznici.

“Nepoštovanje signalizacije je jedan od najozbiljnijih prekršaja na željeznici. Signalizacija je zakon i tu nema igranja. Velika je sreća što je voz iz pravca Podgorice uspio da se zaustavi na nekoliko metara od drugog i što nije došlo do sudara”, kažu oni.

Prema informaciji “Vijesti” u vozu iz Nikšića bilo je četiri, a u podgoričkom svega dva putnika.

Bonus video: