Tri žalbe na rješenje katastra: Lugovi ne mogu u ruke Ivanovića

Atraktivna parcela ekproprisana je prije pola vijeka, a pravna borba za njen povraćaj traje gotovo dvije decenije
0 komentar(a)
Lugovi, Foto: Arhiva Vijesti
Lugovi, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 13.09.2013. 15:54h

Opština Budva, Fudbalski klub “Mogren“ i Hotelska grupa “Budvanska rivijera” podnijeli su tri odvojene žalbe Ministarstvu finansija na rješenje katastra, kojim se staromještanskoj porodici Ivanović, vraća zemljišni kompleks od 7.000 kvadrata na Lugovima, na kome se nalazi fudbalski stadion.

Atraktivna parcela, koja je u vlasništvu Opštine, ekproprisana je prije pola vijeka, a pravna borba za njen povraćaj traje gotovo dvije decenije.

Nakon što je područna jedinica Uprave za nekretnine dala pozitivno mišljenje, pozivajući se na Zakon o deeksproprijaciji, te Ivanovićima vratila djedovinu, lokalna uprava je presavila tabak, uz, kako su naveli, “uvjerenje da će njihova žalba biti sigurno usvojena i zemlja im biti vraćena”.

“Rješenje Uprave za nekretnine područne jedinice iz Budve donijeto je uz bitnu povredu pravila upravnog postupka, zasnovano na pogrešno i nepotpuno utvrđenom činjeničnom stanju, te pogrešnoj primjeni materijalnih propisa“, navodi se u žalbi Opštine upućenoj na adresu Ministarstva finansija, kao drugostepenog organa.

Kako se navodi u žalbi Opštine, “tražena deeksproprijacija je neosnovana iz razloga što je zemljište izuzeto od ranijih korisnika kao gradsko–građevinsko, a i danas ima taj karakter“.

Lugovi objedinjuju 12 hiljada kvadrata zemlje, koji su poslije Drugog svjetskog rata eksproprisani od porodica Ivanović i Rajković

“Povraćaj gradsko-građevinskog zemljišta uređen je Zakonom o povraćaju oduzetih imovinskih prava i obeštećenju. Rješenje je time donijeto uz pogrešnu primjenu materijalnog prava i kao takvo je nezakonito“, navodi se u žalbi.

Lugovi objedinjuju 12 hiljada kvadrata zemlje, koji su poslije Drugog svjetskog rata eksproprisani od porodica Ivanović i Rajković, da bi potom bili ustupljeni FK “Mogren“, gdje su izgrađeni i stadioni, kao privremeni objekti.

Na parcelama su planskim dokumentima ucrtane su dvije kule bliznakinje, te gradnja gotovo stotinu hiljada kvadrata hotelsko-apartmanskog i poslovnog prostora.

Bonus video: