Masoničić: Mala i srednja preduzeća imaju najviše problema

"U trgovini radi 39.000 radnika, od čega 70 odsto žena, koje nijesu dovoljno zaštićene, a na nama je da ih zaštitimo", kazao je Masoničić
78 pregleda 7 komentar(a)
prodavnica, Foto: Arhiva "Vijesti"
prodavnica, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 12.09.2013. 11:52h

Mala i srednja preduzeća u Crnoj Gori imaju najviše problema u oblasti radničkih prava, jer je u njima mali broj zaposlenih, koji nijesu sindikalno organizovani, saopštio je generalni sekretar Saveza sindikata (SSCG), Zoran Masoničić.

"To je najviše prisutno u trgovini i turizmu. U trgovini radi 39.000 radnika, od čega 70 odsto žena, koje nijesu dovoljno zaštićene, a na nama je da ih zaštitimo", kazao je Masoničić.

SSCG je organizovala jednodnevnu radionicu pod nazivom Mehanizmi nadzora Međunarodne organizacije rada (MOR) i uloga sindikata u procesu pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji (EU).

Radionica se organizuje u saradnji i uz podršku MOR-a, podregionalne kancelarije iz Budimpešte.

Masoničić je rekao da sindikate u Crnoj Gori posebno interesuju poglavlja koja se odnose na slobodu kretanja radnika i socijalne politike i zapošljavanja.

"U tim poglavljima imamo svoje timove i tako želimo da dođemo do informacija koje će nam pomoći u daljem radu. Značajnu podršku nam daje i međunarodna saradnja. SSCG ima 24 predstavnika u 12 poglavlja", saopštio je Masoničić.

Viši specijalista za radničke aktivnosti iz podregionalne kancelarije MOR-a za jugoistočnu Evropu u Budimpešti, Ovidio Žurka, kazao je da je potrebno poštovanje međunarodnih standarda koji se odnose na prava radnika.

"Poštujući ih, svaka zemlja kandidat za članstvo u EU ima snažnu podršku međunarodnih organizacija u ispunjenju zahtjeva u vezi poglavlja dva i 19. Ako poštujete međunarodne standarde imate šansu da pregovore, koji se odnose na ta pitanja, završite na kvalitetan način, bez obzira na vrijeme", poručio je Žurka.

On je rekao da članstvo u EU nije moguće bez ratifikacije makar osam konvencija MOR-a.

Crna Gora, prema riječima Žurke, ima privilegovanu poziciju među zemljama regiona, ali i probleme koji se odnose na prva radnika.

"Imamo žalbe od radnika vezane za kršenje njihovih fundamentalnih prava, pogotovo na nivou mikro, malih i srednjih preduzeća, kao i na jednom nivou mutinacionalih kompanija", rekao je Žurka.

On je poručio da je MOR spreman da pomogne crnogorskoj Vladi i da joj da savjet kako da se poboljša implementacija pravnog okvira.

Bonus video: