Ivanovići uspjeli da povrate zemlju na Lugovima

“Uvjereni smo da je najzad pravda pobijedila i da je možda zaživjela vladavina prava u Crnoj Gori", kazao je Miro Ivanović
495 pregleda 10 komentar(a)
Ažurirano: 11.09.2013. 18:01h

Nakon dvije decenije pravne borbe, te šestogodišnjeg čekanja da državne institucije odgovore na njihov zahtjev, staromještanska porodica Ivanović uspjela je da povrati sedam hiljada kvadrata zemlje na Lugovima u Budvi, jednu od najatraktivnijih lokacija na kojoj se nalazi pomoćni, kao i polovina glavnog stadiona Fudbalskog kluba „Mogren“.

Područna jedinica Uprave za nekretnine donijela je rješenje o deekproprijaciji zemlje, čime su se, ukoliko Opština, koja se sada vodi kao titular zemlje, ne uloži žalbu, stekli uslovi da se nakon pola vijeka Ivanovići ponovo upišu kao vlasnici đedovine.

“Uvjereni smo da je najzad pravda pobijedila i da je možda zaživjela vladavina prava u Crnoj Gori. Možemo biti zadovoljni i srećni da se nešto odvija pozitivno, da ova država kreće nekim drugim putem, putem pravne države. Dobili smo punu satisfakciju za našu dugogodišnju pravnu borbu koju smo vodili. Ponekad je ta nada splašnjavala, nikad je nijesmo gubili, jer smo vjerovali da će na kraju pravda pobijediti i to je ono što nas čini srećnim“, naveo je jedan od nasljednika Miro Ivanović, nekadašnji gradonačelnik Budve.

Lugovi objedinjuju 12 hiljada kvadrata zemlje, koji su poslije Drugog svjetskog rata eksproprisani od porodica Ivanović i Rajković, da bi potom bili ustupljeni FK “Mogren“, gdje su izgrađeni i stadioni, kao privremeni objekti.

Kako zemlja nije bila privedena namjeni, porodice su, pozivajući se na Zakon o deeksprorijaciji, još 2006. pokrenule spor pred Upravom za nekretnine, ali nakon punih šest godina, koliko je predmet bio u fioci, napokon je donijeta odluka.

Predstavnici porodice Ivanović

Sporno zemljište u protekle četiri godine prate brojne kontroverze zbog promjene vlasništva, te je ono i predmet istrage specijalnog tužioca za organizovani kriminal.

Bura u javnosti izbila je prije pola godine, nakon namjere Opštine da, prilikom profesionalizacije “Mogrena”, ustupi klubu zemlju na Lugovima, kao i 80 hiljada kvadrata u Dubovici, koju mu je prije šest godina dala na upravljanje.

Zemlja je procijenjena na 21 milion eura, što je bio ujedno i osnivački kapital novoosnovanog kluba.

Međutim, nakon jakog medijskog pritiska, te protesta opozicije i bivših vlasnika, opštinska vlast je tu odluku „skinula“ sa dnevnog reda skupštinskog zasjedanja.

Prethodno je, uoči ljeta, FK „Mogren“ raskinuo ugovor sa inostranim partnerima, sa kojima je formirao novo preduzeće, na koje je zemljišni kompleks na Lugovima bio uknjižen, a namjera je bila da se na toj lokaciji gradi apartmanski i hotelski kompleks, kao i stadion.

Zemlja je procijenjena na 21 milion eura, što je bio ujedno i osnivački kapital novoosnovanog kluba

Ugovor koji je prije četiri godine “Mogren” zaključio sa dvije inostrane firme, formirajući novu kompaniju „Novastar investment“, istražuje tužilaštvo.

I dok je zemljište mijenjalo vlasnike i vraćalo se ponovo Opštini, bivši vlasnici nijesu gubili nadu, kako sami kažu, da će pravda biti zadovoljena.

Ivanović je rekao da će porodica, kao i do sada, u razgovorima sa opštinskim vlastima ostati kooperativna, kada je riječ o razvoju grada kako bi se zadovoljili i privatni i javni interesi.

“Očekujemo i prvi korak ka uspostavljanju privatno – javnog partnerstva, kako bi se ta lokacija valorizovala na najbolji mogući način i u interesu naše porodice, i svakako u interesu grada“, istakao je Ivanović.

Nijesmo dobili na lutriji

Nasljednik dr Ivo Ivanović ocijenio je da je odluka Katastra poruka svim ostalim bivšim vlasnicima da je “konačno proradila pravna država“.

“Svi mi smo stekli imovinu nasljeđem. Ta imovina je sticana jako teško i krvavo, naša dva đeda su kopala u rudnicima na Aljasci i slali novac našima ovdje koji su kupovali zemlju. Nijesmo dobili na lutriji, već ono što je bilo naše prije“, poručio je Ivanović.

Ucrtane dvije kule

DUP-om „Budva centar“ na Lugovima je predviđena gradnja dvije 11-spratne kule bliznakinje.

Fudbalski klub “Mogren“ je početkom marta dobio urbanističko-tehničke uslove od Ministarstva održivog razvoja i turizma za izradu projektne dokumentacije budućeg hotelsko-apartmanskog kompleksa, na mjestu sadašnjeg stadiona „Lugovi“.

Na lokalitetu, koji je u međuveremenu prešao u opštinske ruke, predviđena je gradnja oko stotinu hiljada kvadrata stambenog i poslovnog prostora.

Galerija

Bonus video: