Glavni grad radi katastar zelenih površina, ali o vrijednosti stabala ćute

Ukoliko za potrebe gradnje bude neophodno ukloniti jedno ili više stabala sa neke lokacije, javnost i dalje neće znati koliko košta posječeno zelenilo
1148 pregleda 1 komentar(a)
Sa prezentacije projekta, Foto: Damira Kalač
Sa prezentacije projekta, Foto: Damira Kalač

Katastar zelenih površina u Podgorici sadržaće popis i opis svih stabala i uopšte zelenila u gradu, ali javnost i dalje neće imati informaciju o tome koliko zapravo košta drvo na nekoj lokaciji.

Tako je za Kraljev park utvrđeno da se na toj lokaciji nalazi 299 stabala, ali ekonomska vrijednost lokacije nije poznata, zaključak je nakon konferencije na kojoj je Glavni grad predstavio pilot projekat katastra za Kraljev park.

To znači da, ukoliko za potrebe gradnje bude neophodno ukloniti jedno ili više stabala sa neke lokacije, javnost i dalje neće znati koliko košta posječeno zelenilo.

Iz “GDi” firme koja je angažovana za posao izrade katastra, kazali su da im iz Glavnog grada nisu tražili da u katastar omoguće i unos procijenjene vrijednosti zelenila.

“Nismo radili procjenu vrijednosti, jer nam to nije zahtijevano ovim projektom... Ne znam ni po kojoj bi se formuli to radilo”, kazao je Aleksandar Stijović iz podgoričke kancelarije “Gdi”.

Iz gradskog preduzeća “Zelenilo” su potvrdili da katastar neće davati podatke o ekonomskoj vrijednosti stabala, te da njih zanima “rukovanje zelenim površinama u budućnosti”.

“Suština katastra je da pratimo stanje, lakše održavamo i planiramo buduće rekonstrukcije i investicije”, kazali su iz tog gradskog preduzeća.

Dodali su i da su investitori koji grade u Podgorici u obavezi da za svako posječeno drvo zasade druga tri.

“Za potrebe gradnje imamo odluku da je, ako posiječe drvo na zelenoj površini, investitor u obavezi da zasadi tri nova stabla na nekoj drugoj javnoj zelenoj površini. Niko ne plaća vrijednost cijelog stabla ukoliko ga posiječe zarad tehničkog opremanja lokacije”, kazali su iz “Zelenila”.

Na pitanje koliko su investitori u Podgorici posjekli, odnosno zasadili stabala tokom proteklih godina, iz tog gradskog preduzeća su rekli da je tema događaja - katastar.

Iz “GDi” firme koja je radila projekat, na konferenciji su predstavili mogućnosti sistema, čiji je katastar zelenih površina samo jedan dio.

Bonus video: