„Presudiće” Škatariću do 20. septembra

Iz resora Zorana Mrdaka nijesu precizirali zašto komisija nije donijela odluku ni mjesec nakon isteka zakonskog roka
3 komentar(a)
Goran Škatarić, Foto: Vesko BELOJEVIĆ
Goran Škatarić, Foto: Vesko BELOJEVIĆ
Ažurirano: 07.09.2013. 12:07h

Disciplinska komisija preduzeća za nacionalne parkove Crne Gore (JP NPCG) do 20. septembra će odlučiti da li je direktor NP “Skadarsko jezero” Goran Škatarić prekršio propise u čuvenom “slučaju Bruzda”.

Iz resora Zorana Mrdaka nijesu precizirali zašto komisija nije donijela odluku ni mjesec nakon isteka zakonskog roka.

Saopštili su da će, nakon pravosnažnosti presude, preduzeti “odgovarajuće mjere” protiv lovočuvara NP “Skadarsko jezero” Martina Ulićevića i Milivoja Lukačevića, koje je u srijedu Sud za prekršaje osudio zbog napada na novinara “Vijesti” Ivana Čađenovića.

Sekretarka Ministarstva održivog razvoja i turizma Daliborka Pejović saopštila je “Vijestima” da su Mrdaku dostavljeni “precizni rokovi” za rješavanje brojnih problema u JP NPCG, između ostalih i disciplinskog postupka protiv Škatarića.

Ona je istakla da će Mrdak ubrzo morati da im dostavi rezultate.

Škatarić nije pružio medicinsku pomoć ranjenom orlu, po imenu Bruzda, koji je 3. decembra prošle godine pronađen na teritoriji NP “Skadarsko jezero”, već je trabsmiter, pomoću kojeg su ga poljski naučnici proučavali, predao policiji, sumnjajući na špijunažu.

Mrdak je pokrenuo disciplinski postupak protiv Škatarića, zbog nepružanja medicinske pomoći ptici, neobavještavanja nadređenih i zato što slučaj nije zaveo u službene knjige.

Disciplinski postupak okončan je 4. februara, a 4. avgusta istekao je zakonski rok od šest mjeseci za donošenje odluke.

Pejović je ranije saopštila da se pitanja, poput pokrenutih disciplinskih postupaka i utvrđivanja tačnih podataka o prijavama podnesenim za vrijeme ribolovnog zabrana, moraju što prije riješiti.

Iz NPCG saopštili su da je šef službe zaštite NP “Skadarsko jezero” Batrić Popović oslobođen disciplinske odgovornosti za težu povredu radne obaveze, zbog netačno saopštenih podataka o broju podnesenih prijava tokom zabrana.

“Tokom ovog disciplinskog postupka utvrđeno je da su za netačne podatke odgovorni zaposleni angažovani na administrativnim poslovima u Službi zaštite Ilija Vuković i Kristijan Šundić, shodno čemu je protiv istih pokrenut disciplinski postupak za utvrđivanje njihove disciplinske odgovornosti”, saopštili su iz JP NPCG.

Tvrde da će i taj postupak biti završen do 20. septembra.

Saopštili su da će sljedeće sedmice javnost biti obaviještena o odluci disciplinske komisije u slučajevima Milivoja Lukačevića, Zvonka Kukuličića i Momira Bečanovića.

Protiv njih je postupak pokrenut nakon što ih je kolega lovočuvar prijavio da su uhavtili krivolovce na djelu, a potom pustili kada su saznali da rade za lokalnog biznismena.

Lovočuvari osuđeni „u pravom trenutku”

Pejović je saopštila da su zadovoljni presudom u prekršajnom postupku protiv Lukačevića i Ulićevića, ocijenivši da je došla u pravom trenutku.

“Borili smo se cijelo vrijeme da se krivična djela iz oblasti životne sredine i sudski sporovi tim povodom shvate kao važni i hitni i naročito smo zadovoljni kad u odnosu na iste postoji sudski epilog”, saopštila je Pejović.

Ona je pojasnila da je presuda došla u pravom trenutku, jer je “izričit zahtjev” Ministarstva da se “na svim nivoima pojača odgovornost i konsoliduje služba zaštite”. Ulićević i Lukačević kažnjeni su sa po 300 eura zbog prijetnji i psovki upućenih Čađenoviću.

Čuvari spasili šarane

Lovočuvari su juče uhvatili četvoricu krivolovaca i u jezero vratili 10 kilograma ulovljenog šarana. Dvojica krivolovaca lovila su šarane u ptičjem rezervatu Grmožur, a lovočuvari su im oduzeli parangal sa 400 udica, drveni čun, vanbrodski motor, rezervoar za gorivo, saopšteno je iz JP NPCG.

Od druge dvojice oduzeto je 15 kilograma ukljeve i pet mreža.

Bonus video: