Sto godina od prvog leta u Crnoj Gori

Vazduhoplovstvo ima dugu tradiciju u Crnoj Gori, mnogi su smatrali da je Nikšić grad pilota, poručio je autor izložbe Božidar Đondović
282 pregleda 1 komentar(a)
Mihajlo Petrović, Foto: Vreme.rs
Mihajlo Petrović, Foto: Vreme.rs
Ažurirano: 06.09.2013. 15:01h

Izložba posvećena jubileju, 100 godina avijacije u Crnoj Gori otvorena je u Nikšiću. U kraljevini Crnoj Gori po naređenju kralja Nikole avijacija je prvi put upotrijebljena 20. marta 1913. godine prilikom borbi za Skadar, devet godina nakon prvog leta aviona braće Rajt.

Kustos Muzeja i Galerija Podgorice Božidar Đondović sakupio je i sortrirao podatke vezane za ovaj značajni jubilej. Đondović je uz obilje starih fotografija, predočio i podatke o prvom obučenom pilotu naredniku Mihajlu Petroviću. koji je stradao prilikom izviđačkog leta nad područijem Skadra

Potpredsjednik Opštine Nikšić Dragan Perović podsjetio je da je prvo slijetanje aeroplana na Obilića Poljani kraj Cetinja bilo 5. septembra 1913. godine, a izveo ga je Italijan slovenačkog porijekla Đani Ivan Vidmar na poziv kralja Nikole i označen je kao prvi let avionom u Crnoj Gori. Perović je ukazao da na vazduhoplovnoj mapi Crne Gore Nikšić od početka zauzima posebno mjesto, prvo formiranjem Aerokluba, a od 1940. godine i zbog pilotske škole.

„Od osnivanja vazduhoplovne škole Nikšić je prepoznat kao grad pilota, a Kapino polje sedamdesetih godina postaje tijesno za sve zaljubljenike nebeskih visina. Nikšićka škola postaje rasadnik pilotskog kadra i 1982. godine samo u floti JAT-a bilo je 12 kapetana iz našeg Aerokluba, a devedesetih 30 pilota letjelo je za strane kompanije“, naveo je Perović.

Prema njegovim riječima, Nikšić je ponovo aktivni učesnik priče o vazduhoplovstvu. "Iz projekata koje finansira Evropska unija u iznosu skoro dva miliona eura rekonstruiše se aerodrom i u dogledno vrijeme biće jedan od najuređenijih na ovim prostorima. Time će se stvoriti dobra osnova za razvoj Nikšića, ali i crnogorskog vazduhoplovstva“, ocijenio je Perović.

Autor izložbe, Đondović, kazao je da se tema o vazduhoplovstvu ne može nikada završiti, posebno ne za Nikšićane, za koje se, kazao je, bez pretjerivanja može reći da su dali ogroman doprinos aeroplanu Crne Gore i nekadašnje Jugoslavije. Dugogodišni predsjednik ljekarske komisije za prijem pilota Radovan Mijanović podsjetio je na entuzijaste Viskija Vukovića i Predraga Njunjića, koji su i živote završili vozeći avion.

Govoreći o nikšićkom vazduhoplovstvu i Kapinom Polju, koji je bio poligon za obuku desetina pilota, Mijanović je kazao da je dovoljno pomenuti imena čuvenih Radomira Pekovića, Jovana Zenovića, Perice Dedića, svjetskog prvaka u padobranstvu. Mijanović je podsjetio i na časopis Aeroplan, koji izlazio prije deceniju, a pokrenuo ga je poznati pilot iz Nikšića Dušan Petrović, koji leti pod okriljem JAT-a.

Izložbu je otvorio najmlađi crnogorski pilot, osamnaestogodišnji Miloš Radonjić, koji je godinu ranije stekao neophodnu vazduhoplovnu dozvolu. Radonjić je završio gimnaziju i od ove jeseni počinje školovanje u Vazduhoplovnoj akademiju u Turskoj, zahvaljujući podršci turske ambasade u Crnoj Gori.

Bonus video: