Tivat: Vodom plutale mrlje i otpad

Kupači prijavili Inspekciji bezbjednosti plovidbe da je more bilo izuzetno prljavo
68 pregleda 7 komentar(a)
Tivat voda, Foto: Siniša Luković
Tivat voda, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 06.09.2013. 08:08h

Kupači koji su 5. septembra boravili na gradskoj plaži u Tivtu prijavili su Inspekciji bezbjednosti plovidbe da je more bilo izuzetno prljavo i da su na površini vode plutale bijelo-mrke mrlje, pomiješane sa različitim otpadom.

Prema tvrdnjama ljudi koji se stalno kupaju na tivatskoj gradskoj plaži, sličnih zagađenja mora u tom dijelu akvatorijuma Tivatskog zaliva bilo je i proteklih dana, a juče je mrlja u moru bilo i na plaži na rtu Seljanovo.

Ispred svih tih plaža cijelog ljeta intenzivno se sidre razne jahte, pa građani sumnjaju da su ti brodovi i nelegalno ispuštanje sadržaja brodskih takozvanih crnih tankova uzročnik tih pojava.

Ekipa inspektora kotorske Lučke kapetanije pokušala je juče da uđe u trag izazivačima zagađenja, ali u tome nije uspjela, jer, kako je kazao lučki kapetan Brno Brkanović, vjetar i valovi su već razbili i odnijeli prljavštinu prije nego što je ekipa stigla iz Kotora čamcem Lučke kapetanije.

Brkanović je, međutim, kategorično isključio mogućnost da je uzročnik zagađenja stotrinaestometarska super-jahta “Le Grand Bleu”, koja već danima stoji usidrena u Tivatskom zalivu, na samo tri kabla (oko 550 metara) udaljenosti od gradske plaže.

Kako je kazao lučki kapetan, taj brod “posjeduje sertifikat za preradu otpadnih voda u vodu za piće, tako da je izlišno i govoriti o tom plovilu kao zagađivaču”.

Bonus video: