OEBS: Sloboda medija u regionu se pogoršava

Ako se situacija ne popravi na kraju će biti dovedeni u pitanje sloboda i demokratija
2 komentar(a)
sloboda medija, Foto: Shutterstock.com
sloboda medija, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 05.09.2013. 13:55h

Sloboda medija u regionu se pogoršava, a ako se situacija ne popravi biće dovedeni u pitanje sloboda i demokratija, ocijenila je OEBS-ova predstavnica za slobodu medija Dunja Mijatović.

„Zamislite cenzurisane medije, ograničenu slobodu govora, nemogućnost da na internetu slobodno komentarišete dešavanja, nedostatak izbora digitalnih TV kanala ili zakone izrađene na takav način da ograničavaju građanima pristup i prava na slobodu informacija. Nažalost, to su istinska pitanja i istinski problemi u jugoistočnoj Evropi“, navela je Mijatović u saopštenju.

Prema njenim riječima, činjenica da je intervenisala u više slučajeva u regionu od bilo kog prethodnog predstavnika za slobodu medija, govori sama za sebe.

„Taj trend je jasan, sloboda medija u regionu se pogoršava”, ocijenila je Mijatović.

Ona je dodala da je mnogo problema, kao i pitanja koja iz njih proističu.

„Postoje prijetnje bezbjednosti novinara i jedva da prođe poneki mjesec bez zastrašivanja, zlostavljanja ili fizičkog napada na zaposlene u medijima zbog posla koji obavljaju. Pored toga, tekstovi novih zakona koji predstavljaju prepreku slobodi medija bivaju brzo izrađeni, ograničavajući pristup informacijama i na internetu i van njega“,rekla je Mijatović.

Ako se situacija ne popravi, dodala je, na kraju će biti dovedeni u pitanje sloboda i demokratija.

Ona je najavila da će se od 18. do 20. septembra, u okviru 3. Konferencije OEBS-a o medijima jugoistočne Evrope koja se održava u Tirani, okupiti stručnjaci, novinari i zvaničnici iz regiona da porazgovaraju o tome šta je uzrok takvog stanja i kako ga popraviti.

“Na konferenciji ćemo otvoreno razgovarati o problemima sa kojima se suočavaju svi oni koji su angažovani i uključeni u rad medija. Ključno tematsko pitanje kojim želim da se pozabavim ove godine je pitanje radio-difuzije. Potrebno je da prevaziđemo složene probleme koji se tiču javnih servisa, nezavisnosti regulatornih tijela i prelaska na digitalno emitovanje”, pojasnila je Mijatović.

Glavna pitanja na dnevnom redu biće Javni servisi i regulatori „ neki su u kritičnoj situaciji, pošto još ne uživaju potpunu nezavisnost, uređivačku i finansijsku slobodu“.

„Prelazak na digitalno emitovanje – još nije u potpunosti završeno u cijeloj regiji, što ugrožava pluralizam medija, kao i zakonodavstvo – kvalitet zakona i kako poboljšati njihovo sprovođenje. Akademija o medijskom pravu“, najavila je Mijatović.

Na konferenciji će se razgovarati o pristupu javnosti informacijama, slobodi interneta kao i samoregulaciji.

Bonus video: